IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всичко, което трябва да знаете за NASDAQ 100

Той нерядко се бърка с широкия Nasdaq Composite Index, в който обаче влизат всички листнати на NASDAQ компании

13:30 | 04.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Илюстрация: <a href="https://admiralmarkets.bg/start-trading/?utm_source=Investorbg&amp;utm_medium=BG_BG_Article&amp;utm_campaign=BG_BG_PR-articles&amp;utm_content=Investorbg_04_04" target="_blank"><strong>Admiral Markets</strong></a></p>

Илюстрация: Admiral Markets

Технологичният индекс NASDAQ 100 е един от най-следените от инвеститорите индекси в света. Той е съставен от акциите на 107 компании. По своята същност той е базиран на пазарната капитализация на компонентите му при следване на определени правила за тегло на най-големите компании. Той не съдържа финансови компании в себе си.

Показателят NASDAQ 100 е въведен на 31 януари 1985 година от борсата NASDAQ вследствие на усилията ѝ да излезе от „сянката“ на по-голямата и популярна тогава борса - New York Stock Exchange. Първоначалната му стойност е била 250 пункта.

Повишете търговските си знания и се превърнете от „Аматьор в Трейдър” с обучителната програма на Admiral Markets.

NASDAQ 100 често е с абриатура NDX на деривативните пазари. Той нерядко се бърка с широкия Nasdaq Composite Index, в който обаче влизат всички листнати на NASDAQ компании (над 3 000).

Първата промяна в базата на изчисление на индекса е направена през 1993 г. Чуждестранни компании за пръв път се включват в състава на индикатора през януари 1998 г., но към тях са били поставени по-високи от оригиналните изисквания, за да бъдат включени в състава му.

Тези стандарти са били изравнени през 2002 г. след завишаването им към щатските компании и вследствие на „пукането на технологичния балон“ от 2000 г. 

Търгувайте със CFD-та, базирани на NASDAQ 100, без риск от загуба с демо сметка от  Admiral Markets.

След близо петгодишно възстановяване индексът достига най-висока стойност от 2 239.51 пункта на 31 октомври 2007 г., или най-високото му от 16 февруари 2001 г.

Индексът коригира под психологическото ниво от 2000 пункта в началото на 2008 г. вследствие на рецесията и пукането на „ипотечния балон“, довел до световна финансова криза. Показателят NASDAQ 100 достига 6-годишно дъно при ниво от 1 018 пункта на 20 ноември 2008 г.  

Следва сериозно възстановяване и затваряне при нива от над 3 000 пункта на 15 май 2013 г. - за пръв път от 15 ноември 2000 г. До октомври на същата година, когато акциите на Google преминават нивото от 1000 долара за пръв път в историята си, индексът приключва вече при 3 353,88 пункта. Ръстът продължава, за да завърши 2015 г. при ниво от 4 593,27 пункта.

През изминалата седмица индексът регистрира още една заветна в историята си дата, достигайки до нов исторически рекорд при ниво от 5 439,74 пункта.

Технологията на изчисляване на индекса, макар и базирана на теглото на компаниите, е видоизменена. Това позволява да се намалява теглото на най-големите му компоненти и да се постигне по-голяма диверсификация. 

През май 2011 г. се прави сериозна промяна в методологията му за изчисляване, което го доближава в по-голяма степен до изцяло претеглен по капитализация индекс.

Компаниите с капитализация от 4.5%, или повече от теглото на индекса, съставляват 48% от него.
Към края на миналата година сред компаниите от NASDAQ 100 единствените чуждестранни компоненти са:

Baidu, JD.com – Каймански Острови

Seagate Technology, Shire – Ирландия

Check Point – Израел

NXP Semiconductors – Холандия

Broadcom Limited - Сингапур

Liberty Global, Vodafone – Великобритания

В допълнение - индексът NASDAQ 100 е единственият сред трите водещи американски индекса, който прави всяка година - през декември, преизчисление на компаниите си, за да се види дали компонентите му са най-големите в Nasdaq.

От създаването си през 1985 година до декември на миналата година през индекса са минали 461 компании в определени години. Сред тях единствено четири – Apple, Costco (чрез сливането на компанията през 1993 година с Price Club), Intel и PACCAR, са били неизменни членове на индекса.

Три  други технологични компании - KLA-Tencor, Micron Technology и Seagate, които влизат в състава му в момента, също са били негови членове при създаването му, макар и да са отпадали от индекса периодично поради различни причини.

А ето и кои са 10-те компании с най-голямо тегло в състава на индекса:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още