IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

VUZF Lab и Съюзът на юристите в България с практически семинари

Те са за мерките срещу прането на пари и съдебна практика по Закона за опазване на околната среда

14:42 | 09.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: ВУЗФ</p>

Снимка: ВУЗФ

Лабораторията за научно-приложни изследвания към Висшето училище по застраховане и финанси VUZF Lab и Съюзът на юристите в България организират пoредица практически семинари по някои от най-актуалните въпроси от обществен интерес – прането на парти и съдебната практика по Закона за опазване на околната среда.

На 19 май, от 9 до 13 часа, в зала 501 на ВУЗФ ще се състои семинарът на тема “Мерките срещу изпирането на пари, отнасящи се до замразяването и отнемането на активи в контекста на националното право и на правото на ЕС“. По време на него ще бъдат представени международноправната и вътрешноправната уредба за противодействие срещу изпирането на пари, подводните камъни при разследването на такива престъпления, както и правомощията на компетентните органи при събиране на доказателства. Лектор ще бъде Сава Петров – прокурор от Върховната касационна прокуратура.

Организирането на семинара се случва непосредствено след като Европейският парламент призова за сформиране на финансова полиция в рамките на Европол с правомощия за провеждане на трансгранични разследвания и създаване на надзорен орган за борба с прането на пари на европейско ниво. В доклад, изготвен от специалната комисия за данъчните престъпления и приет в пленарна зала на 26 март, се посочва, че престъпната дейност в ЕС генерира приходи от около 110 млрд. евро годишно, което съответства на около 1% от брутния вътрешен продукт на ЕС. Какво е състоянието у нас и какви са формите на международно правно сътрудничество в борбата срещу изпирането на пари по международни договори, по които България е страна, ще стане ясно на 19 май. Участниците ще получат и специални сертификати за премината квалификация по темата.

Само ден преди семинара за противодействие срещу прането на пари, ще се състои и друг на тема „Оценка на въздействието върху околната среда. Съдебна практика по Закона за опазване на околната среда“ – на 18 май, от 9 до 16 часа, в зала 501 на ВУЗФ. Лектор ще бъде Николай Гунчев – съдия от Върховния административен съд.

По време на него ще се обсъди актуалната съдебна практика по Закона за опазване на околната среда. Ще бъдат разгледани и изискванията към строежите и строителните продукти, които се отнасят до опазване на околната среда.

Провеждането на практическите семинари са част от серията обучения по актуална съдебна практика във финансовата област, които VUZF Lab и Съюзът на юристите в България инициираха в края на март. Тяхната цел и мисия е да подпомогнат работата на практикуващите юристи и икономисти, като поднесат фокусирано практическо знание и обединят различни казуси и техните решения. Повече подробности за двата семинара и информация относно регистрацията за тях, можете да откриете на сайта на VUZF Lab.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още