IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit и мита – главните заплахи за бизнеса със шампанско

Особено засегнати са френските производители: те продават около 40 милиона бутилки на стойност 982 млн. евро в САЩ и Великобритания

11:20 | 23.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Brexit и мита – главните заплахи за бизнеса със шампанско

Експортно ориентираните производители на пенливи вина в Европа гледат към бъдеще с много неизвестни. Те се превърнаха в разменна топка на търговската политика на американския президент Доналд Тръмп и плановете на Борис Джонсън за Brexit. Особено засегнати са френските производители на шампанско: те продават около 40 милиона бутилки на стойност 982 млн. евро в САЩ и Великобритания, които са най-важните чуждестранни пазари.

Гневът на президента Тръмп по отношение на облагането на американските интернет корпорации като Google и Facebook във Франция също ще удари шампанското. И то с  отплата, равна на 100 процента. Дали действително ще бъдат наложени наказателните мита, ще се реши след изслушванията през януари.

Съединените щати налагат наказателни мита в размер на 25 процента върху виното от Германия от 18 октомври - този път като възмездие за незаконни субсидии на Airbus в Европейския съюз, легитимирани от Световната търговска организация. Германските лозари са особено засегнати, тъй като САЩ са най-важният чуждестранен пазар, пише германският Handelsblatt.

Службата на търговския представител на САЩ наскоро представи значително разширен списък със санкции. Германското пенливо вино също е изправено пред наказателни мита от до 100 процента. Асоциацията на германските производители на пенливи вина предупреждава, че лозарите със силен американски бизнес ще бъдат силно засегнати. ЕС може да обжалва предвижданите мерки до 13 януари.

Несигурността относно Brexit е друг проблем за европейските лозари. Ако няма споразумение за свободна търговия с Великобритания, митата ще се прилагат и за пенливо вино. Асоциацията се опасява, че това очевидно ще има негативни ефекти върху продажбите.

Освен това британците все повече се снабдяват с пенливо вино от самия Остров. През 2018 г. производството на вино се утрои с едва увеличаваща се площ на лозята. Според организацията Wines of Great Britain на Острова са бутилирани 13,2 милиона бутилки вино, от които повече от две трети - пенливо вино. През 2017 г. бяха произведени само 5,7 милиона бутилки. „Това е ясно доказателство за изменението на климата“, казва британският експерт по вината Стюарт Пиго.

Френски производител на шампанско като Taittinger разпознаха тази тенденция преди няколко години и придобиха 69 хектара земеделски земи в Кент чрез съвместно предприятие. Taittinger държи мажоритарния дял. Под марката Domaine Evremond в Южна Англия ще се произвеждат 300 000 бутилки годишно. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Style виж още

Коментари

Финанси виж още