IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фестивалите - устойчив туристически подход?

Маркетинговите стратегии на общините в областта на културата стават все по-добри, посочи председателят на Българската фестивална асоциация Васил Димитров

15:55 | 12.06.20 г.
<p>
	<span font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Спектакъл на крепостта &bdquo;Баба Вида&ldquo;. <em>Снимка: БТА</em></span></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Спектакъл на крепостта „Баба Вида“. Снимка: БТА

 

Фестивалите у нас могат да се превърнат в устойчив туристически подход. Такова мнение изрази Васил Димитров, председател на управителния съвет на Българската фестивална асоциация, в интервю, излъчено в рубриката “Bloomberg TV Bulgaria интервю”. 

Димитров даде пример с джаз фестивала в Банско, който има традиции от 23 години и привлича публика от цял свят и пълни легловата база на града. 

“Неслучайно Банско създаде после и още няколко фестивала. Това означава, че туризмът е осъзнал, в това число и ръководството на общината, че културата е другият елемент, който може да прави бизнеса на града по-успешен, след ските и снега”, посочи мениджърът в областта на културата. 

Димитров потвърди, че фестивалната индустрия е една от най-тежко засегнатите от коронавируса сфери на живота.  “Понеже тя е надстройката на базата на икономическия живот, се забелязва по-малко като проблем. Загубите се компенсират трудно”, смята той. 

Председателят на Българската фестивална асоциация се надява, че скоро ще има фестивален регистър, който ще направи Министерството на културата. По думите му конкуренцията при фестивалите е голяма.

Според него много от кметовете, като тези във Варна и Бургас, се стараят да развият фестивалите и с тях да подобрят качеството на живот на съгражданите си. Той посочи, че асоциацията работи много добре с общините в София, Варна, Бургас, Русе, които се стараят да повишат по този начин културата в градовете.

Васил Димитров е категоричен, че общините са по-добрият стопанин на фестивалите, когато се отнася до финансиране. Експертът смята, че маркетинговите им стратегии стават все по-добри и даде като добър пример Столична община, която се старае да отдели бюджет.

Председателят на Българската фестивална асоциация обяви, че нивото на организираните фестивали е такова, че в нашата страна се привличат най-големите световни артисти, особено в областта на класическата музика, което се оценява от младото поколение. „Излязохме от твърдия жанр и създадохме нова публика“, съобщи мениджърът  и разкри, че принос за това имат и социалните медии.

„Има компенсация за артистите на свободна практика, но е малко“, обясни Димитров за взетите мерки като подпомагане на творците заради пандемията от коронавирус.

Васил Димитров направи сравнение с привлекателността на професията в областта на културата преди време и сега, и смята, че трябва да има стъпки тя да стане по-привлекателна, като визира най-вече класическите музиканти.

Как коронавирусът удари фестивалите? Има ли проблеми при финансирането? Какво е бъдещето на фестивалите в България? Как иновациите влияят на качеството на спектаклите? Какви проекти ще се развият?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Style виж още

Коментари

Финанси виж още