IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как коронавирусът удари спорта

България отменя всички футболни срещи за месец, Бундеслигата и Шампионската лига също прекратяват временно сезона

14:09 | 13.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Калъм Хъдсън-Одой oт Челси е дал положителен тест за вируса. <em>Снимка: ЕРА</em></p>

Калъм Хъдсън-Одой oт Челси е дал положителен тест за вируса. Снимка: ЕРА

Последиците от коронавирусната криза стават все по-драматични и за спорта. Всички футболни срещи в България се отлагат поне с месец, стана ясно след извънредно заседание в БФС, след като футболният съюз се съобрази с решението на парламента за въвеждане на извънредно положение. То включва отлагане на всички спортни и културни събития в държавата.

Междувременно Бундеслигата, Формула 1 и Шампионска лига също могат да почувстват пълната сила на реалността. Отлагането на европейското първенство през следващата година изглежда неизбежно. Единствено МОК, начело с германския президент Томас Бах, изглежда неизбежно държи на лъскавия си продукт - Олимпийските игри в Токио през лятото.

В петък Европейският футболен съюз (Уефа) спря за момента мачовете в Шампионска лига и Лига Европа заради разпространението на Covid-19. Байерн няма да играе реванша от осминафинала следващия вторник срещу Челси, чийто нападател Калъм Хъдсън-Одой е дал положителен тест за вируса. Жребият за европейското първенство, насрочен за 20 март, също е отложен.

В петък сутринта Бундеслигата все още държеше на провеждането на 26-ия кръг през този уикенд с мачове от петък до включително понеделник, без зрители. От вторник предлагаше прекъсване до 2 април. Германската футболна лига (DFL) възнамеряваше да представи това предложение на професионалните клубове в понеделник. „Целта все още е да приключим сезона до лятото - от спортна гледна точка, но най-вече защото преждевременното приключване на сезона може да има животозастрашаващи последици за някои клубове", заявиха от DFL.

В четвъртък вечерта канцлерът Ангела Меркел призова населението да приеме драстични ограничения заради бързото разпространение на вируса, като косвено увеличи натиска над отговорните за футбола. Лигата насрочи общо събрание за понеделник, за да координира бъдещите мерки.

Английският професионален футбол също спира мачовете. След кризисна сесия в петък сутринта след положителните тестове за коронавирус от страна на треньора на Арсенал Микел Артета и футболиста на Челси Калум Хъдсън-Одой, ръководителите на Висшата лига решиха да обявят почивка поне ди 3 април. Въпреки всички предизвикателства планът е да се наваксат мачовете, ако ситуацията позволява, заявят организаторите.

ФК "Арсенал" съобщи в четвъртък вечерта, че „значителен" брой хора, включително целият състав и треньорският екип на първия отбор, са били засегнати от карантинните мерки, които сега са необходими.

Формула 1 вече усети последиците. След среднощна кризисна сесия след първия положителен тест със служител на McLaren и оттеглянето на богатия на традиции английски отбор, ръководството на Formula 1 реши да отмени състезанието в Австралия. 

След решенията за европейските първенства възниква огромно съмнение дали европейското първенство по футбол ще се проведе според предвиденото (12 юни до 12 юли). УЕФА предвижда кризисна среща чрез видеоконференция с всички 55 асоциации-членове за следващия вторник. Съобщения в медиите предполагат, че отлагането на общоевропейския турнир до лятото нма 2021 г. е най-вероятната възможност.

Американската баскетболна професионална лига НБА, тенис турнири - всеки решава да направи временно прекъсване. Само отговорниците в Япония и в МОК са упорити. Японският премиер Шинцо Абе контрира предложението на американския президент Доналд Тръмп за отлагане на Олимпийските игри.

Въпреки пандемията подготовката за летните олимпийски игри в столицата на Япония все още е по график, е казал Абе на Тръмп в телефонен разговор в петък. Преди това Тръмп заяви пред медии в Белия дом„Може би, но това е само мое мнение, трябва да я отложим с година. А може би това не е възможно. "

Планира се летните игри да се проведат от 24 юли до 9 август. „Ние сме напълно ангажирани с успеха на тези игри и с церемонията по откриването на 24 юли и правим всичко възможно, за да гарантираме, че спортистите могат да се подготвят", заяви президентът на МОК Томас Бах пред ARD в четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Style виж още

Коментари

Финанси виж още