Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Style

Колективното богатство на нюйоркчани намалява с 336 млрд. долара

Градът обаче остава най-богатият в САЩ

Колективното богатство на нюйоркчани намалява с 336 млрд. долара

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Общото богатство на жителите на Ню Йорк е намаляло с 336 млрд. долара или 13% през миналата година, а спадът се е ускорил заради последиците от коронавирусната криза през 2020 г., предава Bloomberg.

Намаляването на богатството към 30 юни спрямо предходната година е най-голямото в доларово изражение сред големите американски градове през този период, сочи доклад на консултантските компании Webster Pacific и New World Wealth.

Сан Франциско, който е на второ място по богатство в САЩ, се е справил по-добре със загуба на 105 млрд. долара или 5% от богатството. Броят на милиардерите в града е намалял с двама до 43 през миналата година, докато в Ню Йорк редиците на милиардерите са напуснали петима души и общият им брой вече е 60.

Загубените работни места, спадащите доходи, поевтиняващите акции и намаляването на цените на луксозните имоти са довели до спад с 9% на общото богатство в САЩ през първото полугодие, сочи докладът.

Още по темата

САЩ се представят по-добре от други страни през 2020 г., въпреки че са сред най-тежко пострадалите от COVID-19. Докато отвъд океана богатството спада с 9%, то намалява с 14% в цял свят и с 20% в страни като Русия и Бразилия, сочи доклад на Андрю Амолис.

Въпреки щетите САЩ продължават да са най-богатата страна в света, установява докладът. Към 30 юни общото състояние на жителите на страната се оценява на 58 трлн. долара или около 30% от общото богатство в света.

Това се равнява средно на нетни активи от 178 хил. долара на човек, което поставя САЩ на пето място по богатство на човек от населението след Монако, Люксембург, Швейцария и Австралия.

Ню Йорк остава най-богатият град в страната с общо 2,7 трлн. долара, притежавани от жителите му. Заливът на Сан Франциско, Лос Анджелис, Чикаго и Хюстън допълват топ пет.

САЩ са на първо място в света и по брой милионери (4,7 милиона), по брой хора със състояние от сто милиона долара нагоре (8600) и милиардери (690), показва докладът, който изчислява богатството, като включва всички активи без задълженията на физически лица. Държавните средства са изключени.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от