IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Музикаутор и БАККО се споразумяха за използването на музикални творби

Със споразумението се съгласува тарифата на "Музикаутор" за препредаване на музикални произведения в платените ТВ платформи

14:05 | 14.07.14 г.
Музикаутор и БАККО се споразумяха за използването на музикални творби

Българската организация за колективно управление на авторски права в музиката „Музикаутор“ и Българската асоциация на кабелните комуникационни оператори (БАККО) подписаха споразумение, с което се съгласува тарифата на „Музикаутор“ за препредаване на музикални произведения по жичен и безжичен път, съобщават от пресцентъра на организацията за управление на авторски права в музиката.

Споразумението е подписано на 10 юли в резултат на близо тригодишни преговори. С него се уреждат отношенията между двете организации за периода 2014-2016 г. 

Това е най-голямото по мащаб колективно споразумение, което урежда правата за използване на музикални произведения в платените ТВ платформи, сключено между организация, представляваща интересите на правоносителите, и представителна браншова организация на ползвателите, каквато е БАККО за сектора на кабелните, сателитните и IPTV услуги.

Договорената между страните тарифа се базира на предлаганите от операторите телевизионни програми за крайните потребители и броя абонати на различните пакети.

Тази методология позволява максимална оперативност и коректност в процеса на лицензиране на отстъпените за управление на "Музикаутор" авторски права и същевременно съвпада със стремежа на БАККО за налагане на принципите на прозрачност и честна конкуренция в сектора за разпространение на платено ТВ съдържание, се посочва в съобщението.

Според изпълнителния директор на "Музикаутор" Иван Димитров голямото постижение при споразумението с БАККО е, че авторите на музикални и литературни произведения, свързани с музика, ще започнат да формират приходи и от използването на произведенията им при платено ТВ препредаване.

„Надяваме се подписването на споразумението с БАККО да послужи и като катализатор на един по-дългосрочен процес на осветяване на пазара и елиминиране на сивия сектор при платените TB услуги. За тази цел очакваме договорите, които сключваме с отделните платформени оператори, да отразяват коректния брой на техните абонати“, заяви Димитров.

Преди да влезе окончателно в сила, тарифата предстои да бъдe утвърдена от министъра на културата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Style виж още

Коментари

Финанси виж още