IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НДК ще има денонощна библиотека и книжарница

Националният дворец на културата ще изпълни две отколешни мечти на четящите столичани, както и ще подкрепи българските автори

15:56 | 06.02.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Пресцентър НДК</em></p>

Снимка: Пресцентър НДК

Националният дворец на културата (НДК) е на път да си заслужи наистина името. След дълги години на продажба на какви ли не стоки в него и видимия упадък институцията започва да се връща към приоритетите си. След като разбрахме, че е започнало масово почистване на сградата за пръв път от 10 години, време беше да научим, че в НДК ще има денонощна библиотека и книжарница.

Столичани и гостите на града ще могат по всяко едно време да прочетат някоя интересна книга или да си вземат такава за вкъщи. Това обеща директорът на Националния дворец на културата Мирослав Боршош в профила си във Facebook. Той планира да постигне това чрез създаването на Национален център на книгата.

“Амбицията ни е да създадем в НДК най-голямото българско място за представяне на книги, което на практика ще бъде денонощна книжарница и библиотека”, заяви Боршош.

Основен акцент в програмите ще бъде даването на възможност на всеки български автор да бъде издаден. Първото кандидатстване за подкрепата ще бъде на 1 март 2015 г., а месец по-късно ще станат известни одобрените автори и техните творби.

Освен директора на НДК Мирослав Боршош зад начинанието стоят авторите и общественици Алек Попов, Ани Илков, Милена Фучеджиева, Жаклин Вагенщайн, Радослав Парушев, Александър Шпатов, Манол Пейков, Теодора Димова, проф. Амелия Личева, Силва Папазян, Александър Кръстев, Георги Иванов и Дарин Тенев.

“Ако българско издателство пристигне в Националния център за книгата (НКЦ) при ясните и определени правила, които имаме – тази книга ще бъде издадена", обеща директорът на НДК. "Не знам дали си давате ясна сметка за мащаба на това начинание, но на практика всеки български автор вече има шанса да бъде издаден. Това със сигурност ще промени българския книжен пазар. Програмата на НКЦ ще бъде отворена целогодишно, няма да има сесии. Надявам се, че този подход ще даде възможност да се разшири по един невиждан досега начин подкрепата, която държавата оказва на българската книга”, коментира Боршош.

Националният център на книгата ще бъде своеобразно допълнение към Панаира на книгата, който се провежда два пъти годишно в НДК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Style виж още

Коментари

Финанси виж още