Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Style

Diageo възражда две фабрики за малцово уиски с инвестиция за 35 млн. паунда

Бутилки от преди 1983 г. - когато затварят и двете фабрики – държат високи цени сред колекционерите

Diageo възражда две фабрики за малцово уиски с инвестиция за 35 млн. паунда

Снимка: Архив Ройтерс

Две „изгубени“ фабрики за шотландско уиски ще се преродят с нова сериозна инвестиция в производството. Производителят на алкохолни напитки Diageo ще инвестира 35 млн. паунда в съоръжения за малцово уиски в Брора, Съдърланд, и Порт Елън, Айлей, разказва ВВС.

Намерението на компанията е да се възползва от ентусиазма на експертите към едноименните сингъл малц уискита, произвеждани до преди 34 години.

Още по темата

Бутилки от преди 1983 г. - когато затварят и двете фабрики – държат високи цени сред колекционерите.

В момента на затварянето им индустрията произвежда твърде много продукция и влиянието на сингъл малца все още не е твърде голямо.

Сега се смята, че и слабото управление е било причина за провала в поддържането и разрастването на пазара.

Diageo сега ще се опита да възпроизведе, доколкото е възможно, процесите на дестилация и характера на напитките на оригиналните фабрики.

Те ще имат капацитет от около 800 хил. литра алкохол годишно – по-малко от половината от обичайния мащаб на малцово производство и под една десета от производството на най-големите малцови фабрики.

Diageo, която държи две пети от пазара на шотландско уиски, казва, че отговаря на търсенето от уиски фенове по света с отварянето на двете фабрики.

Освен това има силно търсене и на сингъл малца, докато блендид малцът изпитва трудности през последните години с продажбите. През април компанията пусна на пазара редките си бутилки за годината, като сред тях имаше и от двете затворени фабрики.

3000 бутилки от 34-годишен малц Brora, дестилиран през 1982 г., бяха предложени на пазара на цена от 1 450 паунда всяка година. Също толкова бутилки от 37-годишен Port Ellen от 1979 г. бяха продавани за по 2 625 паунда всяка.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от