IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите в мегапроекта "Ямал" одобриха заем от Газпромбанк и Сбербанк

Привлечените средства ще бъдат в размер на 3,6 млрд. евро

11:55 | 07.04.16 г.
Акционерите в мегапроекта "Ямал" одобриха заем от Газпромбанк и Сбербанк

Акционерите в енергийния мегапроект "Ямал" са одобрили изтеглянето на заем в размер на 3,6 млрд. евро, съобщава руската информационна агенция ТАСС. Кредитът ще бъде отпуснат от "Газпромбанк" и "Сбербанк".

В проекта участват руската "Новатэк" с дял от 60%, а останалите дялове поравно си поделят китайската CNPC и френската Total.

Полуостров Ямал, който се намира отвъд Полярния кръг, се оказва един от най-важните стратегически петролни региони в Русия. От 2010 година страната започна да разработва проекти за добив на петрол и газ. Доказаните и вероятните запаси от природен газ са в размер на 926 млрд. куб. метра природен газ.

Плановете са да бъдат разработени находищата - 11 газови и 15 нефтокондензатни на самия полуостров и прилежащата акватория, и годишният добив да достигне до 16,5 млн. тона втечнен природен газ и до 1,2 млн. тона газов кондензат.

Тези количества ще бъдат насочени към потребителите в Азия и Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още