IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ако ОПЕК удължи споразумението за добивите, петролът може да поскъпне над 60 долара

През тази седмица натискът върху цената на черното злато се засили заради изказване на саудитския енергиен министър, че пазарът приема договорката за даденост

16:45 | 11.03.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Тази седмица петролът поевтиня до под 50 долара за първи път от началото на годината. Цената на барел петрол обаче може да се увеличи до над 60 долара до края на годината, ако държавите от ОПЕК решат да удължат споразумението си за съкращаване на добивите, пише CNBC.

„Петролът можеше да поевтинее и до около 45 долара, но фундаментите на пазара не са се променили драстично през тази седмица“, коментира пред изданието Ричард Мълинсън, геополитически анализатор от Energy Aspects.

Според него ако ОПЕК удължи договорката си за намаляване на добивите, до края на годината черното злато може да поскъпне и до над 60 долара за барел.

В края на седмицата цените на петрола паднаха, след като американската Администрация за енергийна информация съобщи, че запасите в САЩ са се увеличили с 8,2 млн. барела през предходната седмица.

Натискът върху цените на черното злато се засили и заради коментари на саудитския енергиен министър Халид ал Фалих. Той посочи, че няма гаранции, че ОПЕК ще удължи споразумението за намаляване на добивите през втората половина на годината, а пазарът е приел договорката за даденост.

През миналата година държавите членки на ОПЕК се договориха да намалят добивите с 1,2 млн. барела дневно считано от януари. Към споразумението се присъединиха и държави, които не членуват в организацията, които намалиха добивите общо с 558 хил. барела дневно.

Споразумението е в сила за първата половина на 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 7 години
То шистовата революция можеше да дойде и у нас но, нашите "шейхове" предпочетоха да си седнат на ушите, да не чуят неполиткоректна/неудобна за разбиране/еретична мисъл и, затова, се отлага.Прочее, мораториумът, който поддържам по отношение на отровната америКОНска технология, може да падне, когато и ако нашите тикви вдянат, за какво иде реч...АКО. Ама на човек насила само можеш да вземеш и оптимизмът ми нещо се запъти към изхода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 10
sotpost
преди 7 години
Цената на петрола вече не зависи от ОПЕК. Вече шистовия петрол от САЩ определя цената, така че *** и рашките ще има да се молят за цена над 60 долара още много....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още