IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Александър Новак: Страните от ОПЕК+ са готови да реагират при рецесия на пазара

ОПЕК и нейните съюзници са обсъдили възможността за сваляне на американските санкции срещу Иран и насищането на пазара с петрол от тази страна

23:00 | 12.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Александър Новак.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Александър Новак. Снимка: Ройтерс

Признаците за забавяне на растежа на световната икономика и санкциите безпокоят ОПЕК+ (събирателно име от Организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници), но алиансът е готов да реагира при рецесия на пазара, заяви пред журналисти на Световния петролен конгрес в Абу Даби министърът на енергетиката на Русия Александър Новак

Мониторинговият комитет на ОПЕК+ обсъди възможността за сваляне на американските санкции срещу Иран и насищането на пазара с петрол от тази страна, посочи Новак.

В интервю за телевизионния канал "Русия-24" енергийният министър каза, че съкращаването на добива от Иран с 1,5 милиона барела за последната година оказва отрицателно влияние върху икономиката на азиатската страна. "Имаме много добри отношения с Техеран. Според над Иран има право да възстанови добива си до равнище, което е сравнително близо до това преди санкциите", добави той.

Александър Новак коментира и решението на Съда на ЕС да ограничи достъпа на Газпром до полския газопровод Опал, който е връзката със "Северен поток". Според него това решение ще повлияе на преговорите с ЕС и Украйна за газа идната седмица.

Отделните страни от ОПЕК+ ще започнат през септември-октомври да изпълняват задълженията си за съкращаване на добива на петрол в пълна степен, каза руският енергиен министър в Абу Даби. Той добави, че някои страни не са изпълнявали задълженията си по свиване на добива, но са се договорили, че през септември-октомври всички ще достигнат нивото, съгласувано в споразумението.

Александър Новак коментира пред телевизия CNBC и туитовете на президента на САЩ Доналд Тръмп за ОПЕК. Той заяви, че на първо място при анализа на положението на световния петролен пазар и прогнозите за цените се отчитат основни фактори, а не публикациите на американския президент в Twitter за политиката на ОПЕК, които предизвикват краткосрочни колебания на борсовите показатели.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още