IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският петрол се насочва към първото седмично поевтиняване от май*

Петролните запаси в САЩ се свиха до най-ниското ниво от февруари 2020 г.

09:56 | 09.07.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Петролът се насочва към най-голямото седмично понижение от май насам, тъй като спорът между Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства помрачи перспективите за предлагането, точно когато разпространението на делта варианта вируса отслаби апетита за риск, съобщава Bloomberg.

Фючърсите върху американския лек суров петрол поскъпват с 0,43% до 73,24 долара за барел, след като отписаха над 2,6% от цената си тази седмица след шест поредни седмични ръстове, които вдигнаха цените до най-високото ниво от 2014 г. 

Фючърсите върху сорта Брент повишават цената си с 0,24% до 74,30 долара за барел.*

Понижението за американския петрол през седмицата се случва въпреки официалните данни в четвъртък, които показаха намаляване на запасите от суров петрол в САЩ, както и рекордно търсене на гориво. Националните петролни запаси се свиха до най-ниското ниво от февруари 2020 г., тъй като активността се повишава с пускането на ваксини срещу коронавируса.

След 11-процентовия ръст в цената през миналия месец юли беше по-предизвикателен за петрола както заради несигурност за предлагането, така и за търсенето. В същото време отварянето в САЩ и Европа спомага за потреблението на енергия, но нарастващите случаи на  делта щама представляват риск.

Цената на петрола пое надолу от понеделник насам, след като преговорите между Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, включително Русия, известна като ОПЕК+, се провалиха.

Това означава, че не е постигнато споразумение за възможно повишаване на добива на суров петрол след края на юли, оставяйки петролните пазари в затруднено положение в момент, когато глобалното търсене на гориво се възстановява от коронавирусната пандемия. Разногласията се случват, след като в петък ОПЕК+ гласува предложение за повишаване на добива на петрол с около 2 млн. барела дневно между август и края на годината. Картелът предложи също така да удължи оставащите в сила съкращения на добива до края на 2022 г.

Плановете бяха отхвърлени от ОАЕ, която настоява за по-висока база за своята квота, която да позволи по-голям добив в страната.

Резултатът от преговорите представлява значителен провал за картела. Отношенията между двата основни члена на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) се влошиха до такава степен, че не беше възможен какъвто и да било компромис. Това вреди на имиджа на групата като отговорен лидер на петролния пазар, издигайки призрака на разрушителната ценова война, която предизвика безпрецедентни колебания в цените през първите месеци миналата година.

*Информацията е актуална към 09:30 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още