IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските петролни рафинерии очакват мрачно четвърто тримесечие

Според изчисления на Refinitiv седем независими американски рафинерии ще отбележат средна загуба за акция от 1,51 долара в периода октомври-декември 2020 г.

10:22 | 25.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Американските петролни рафинерии вероятно ще отбележат поредното мрачно тримесечие за периода октомври-декември на фона на волатилните петролни цени, слабото търсене заради пандемията от коронавирус и по-високите разходи, свързани с изискванията за смесване на възобновяеми горива с петролни продукти, съобщава Ройтерс.

Според изчисления на Refinitiv седем независими американски рафинерии ще отбележат средна загуба за акция от 1,51 долара в сравнение със загубата от 1,06 долара за акция от третото тримесечие на 2020 г.

Както Credit Suisse, така и Tudor Pickering Holt намалиха прогнозите си за финансовите отчети на всяка една американска независима рафинерия за четвъртото тримесечие. 

„Това би означавало най-слабото тримесечие за годината“, коментира Матю Блеър, анализатор от Tudor Pickering Holt.

През разглеждания период рафинерии като Marathon Petroleum, Valero Energy и Phillips 66 бяха притиснати от продължаващия ръст в броя на заразените с COVID-19 в световен мащаб, който сви отново потреблението на петролни продукти.

Консумацията на течни изкопаеми горива в глобален план вероятно се е понижила с 9 млн. барела на ден през 2020 г., според данни на американската Администрация за енергийна информация (EIA).

По-строгите ограничителни мерки, свързани с разпространението на коронавируса, притиснаха търсенето на горива в различните щати. Трафикът по пътищата в САЩ отчита 11-процентен спад през ноември на годишна база, следвайки 9-процентното понижение от октомври, посочват от транспортното министерство.

Националните блокади в редица европейски страни доведоха до спад в броя на международните пътнически полети, както и в търсенето на реактивно гориво.

Рафинерията на Delta Airlines в Трейнър, Пенсилвания, отчете загуба от операциите по рафиниране на стойност 102 милиона долара и 441 милиона долара загуба от продажбата на горива за трети страни през четвъртото тримесечие.

В последните три месеца на 2020 г. рафинериите трябваше да увеличат разходите по отношение на изискванията за добавяне на възобновяеми смеси към горивата заради растящите цели на етанола и биодизела. Тъй като пандемията е ограничила дейността по смесване, това води до издаване на по-малко кредити, което от своя страна увеличава разходите на производителите.

Според Манав Гупта от Credit Suisse компанията Philips 66 ще отчете загуба от 1,16 долара за акция през четвъртото тримесечие, което е значително над първоначалните очаквания от загуба в размер на 30 цента за акция.

„Продажбите също ще помрачат финансовите отчети, тъй като цената на суровия петрол нараства рязко на тримесечна база, а блокадите влияят на обемите“, аргументира се Гупта.

Маржът при рафинирането започна да се възстановява около сезона на празниците до около 12,50 долара за барел. Темпът на рафиниране се увеличи през изминалата седмица до най-високата си стойност от март, показват правителствени данни. Въпреки това, докато работят на 80% от капацитета си, рафинериите произвеждат с около 2 млн. барела по-малко петрол спрямо година по-рано.

„Въпреки че рафинериите ще произведат същото количество бензин, както през миналата година, то ще е при по-бавен темп на производство“, споделя Боб Ягер, енергиен анализатор в Mizuho.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още