IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските санкции могат да оставят Венецуела без 50% от петролните ѝ платформи

През юли страната имаше само 23 работещи платформи спрямо 49 две години по-рано

12:29 | 23.08.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Наближаващият краен срок за задействане на новата порция американски санкции може да срине намаляващите петролни платформи на Венецуела и да засегне производството на енергия в страната с най-големи запаси на суров петрол в света, пише Bloomberg.

Близо половината от работещите платформи във Венецуела ще бъдат затворени до 25 октомври, ако администрацията на Тръмп не удължи 90-дневното освобождаване от санкции, сочат данни на консултантската компания Caracas Capital Markets. Това може допълнително да свие добива на страните членки на ОПЕК, тъй като платформите са необходими за сондиране на нови кладенци, които са от голямо значение дори за запазване на производството. То вече приближава най-ниското си равнище от 40-те години на миналия век.

Спиране на работата на платформите ще подложи на натиск и администрацията на президента Николас Мадуро, която разчита силно на петролните запаси. САЩ залагат на повишаване на икономическия натиск, за да постигнат целта си за сваляне на режима и произвеждане на нови избори в обхванатата от криза страна, която е сред основателките на Организацията на страните производителки на петрол (ОПЕК) и е най-големият износител на суров петрол в Латинска Америка през последните години.

Венецуела имаше 23 работещи петролни платформи през юли спрямо 49 само две години по-рано, показват данни на компанията Baker Hughes. Десет от тях са застрашени от американски санкции, сочат изчисления на Caracas Capital Markets. Американското финансово министерство удължи гратисния период през юли за доставчици на услуги с още три месеца, въпреки че компаниите настояваха за удължаване с шест месеца.

„Почти половината от платформите са управлявани от янките и ако те спрат работа след два месеца, това наистина ще навреди на Венецуела, ако руснаците и китайците не се притекат на помощ“, казва Ръс Далън, базиран в Маями управляващ партньор в Caracas Capital Markets. венецуела венецуела

Четири проекта на Chevron, осигуряващи 200 хил. барела дневно, може да бъдат закрити, ако гратисният период не бъде подновен. Това може да отслаби Мадуро, защото като миноритарен партньор американската компания получава само около 40 хил. барела дневно от добива.

Оттеглянето на американски доставчици на петролни услуги може да навреди и на други проекти в района на Ориноко, където операторите трябва постоянно да сондират кладенци, така че производството поне да не намалява. Базирани в САЩ компании имат съвместни дружества с контролираната от държавата Petroleos de Venezuela и в други области като езерото Маракаибо.

Санкциите носят геополитически рискове за САЩ. Ако Мадуро все пак се задържи на власт, американските компании ще загубят влияние във Венецуела и ще дадат на руските си конкуренти като Роснефт шанс да запълнят празнината. Китайски компании също може да се възползват. Дори гратисният период да бъде удължен, несигурността засяга дългосрочното планиране или инвестиции в страната от застрашените компании, коментира Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 11
cum on ABBA face
преди 4 години
*** чиба
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
ABBA
преди 4 години
А от къде ще се захранват щатските рафинерии, заточени на този венецуелски тежък нефт?Дедовский вертухан - в превод: стрелям без да се целя :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
ABBA
преди 4 години
Американските санкции могат да оставят Венецуела без 50% от петролните
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още