IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американското правителство спря за 2 години проучванията за нефт и газ в Арктика

Индустрията и политиците в Аляска разкритикуваха решението, което нанася още един удар по икономиката на щата

14:14 | 17.10.15 г. 1
Американското правителство спря за 2 години проучванията за нефт и газ в Арктика

Американското правителство блокира проучванията за нефт и газ в Арктика в следващите 2 години, предава Ройтерс.

Решението се приветства от екоактивистите, но беше разкритикувано от индустрията и политиците в Аляска като удар по енергийната сигурност на САЩ, отбелязва изданието.

Перспективата на практика всяка петролна компания да може да изследва арктическите морета край северния бряг на Аляска вече избледня след решението на Shell да приключи сондажите си в региона заради разочароващи резултати. Затова и решението на Министерството на вътрешните работи не е особено изненадващо.

Американското вътрешно министерство е отхвърлило и жалбите на Shell и норвежката компания Statoil, които искаха да разширят лицензите за съществуващите полета в Арктика.

Сенаторите от Аляска са разочаровани, защото икономиката на щата претърпя сериозен удар заради спада на цените на петрола. Няколко други компании преди това също решиха да се откажат от плановете си да работят в Аляска, където мрачният климат оскъпява сондажите, а и има доста рискове за крехката околна среда.

Седем компании държат правата за сондиране в Чукотско море, областта с най-голям производствен потенциал. Shell обаче беше единствената, която разработваше реална програма за проучвания в региона. Множеството инциденти обаче и закъсненията послужиха като поучителен пример за другите компании, особено след срива на цената на петрола.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
iPyramid
преди 8 години
"Американското правителство блокира проучванията за нефт и газ в Арктика в следващите 2 години, предава Ройтерс."И после, някой да твърди, че щатите били...пазарна икономика. хА де !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още