IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американското шистово производство – основен пазарен фактор през тази година

Евентуално забавяне в ръста на добива на петрол в САЩ би могло да прекрати процеса на съкращения от страна на ОПЕК

18:02 | 06.01.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Опасенията за глобалното търсене на петрол и намаляването на производството от страните от ОПЕК+ (Организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници) вече се превърнаха в част от пейзажа на петролните пазари, като малцина анализатори очакват изненади в тази посока. Съществува обаче един сериозен фактор на неизвестност – производството на шистов петрол в САЩ, пише Ирина Слав за Oilprice.

През изминалата седмица CNBC цитира анализатор от Macro-Advisory, според който перспективите за растеж на американското производство на петрол попадат в списъка от три фактора, които трябва да бъдат следени, когато става въпрос за цените. 

„Голямата несигурност през тази година, като за нея вече започна да се говори, е могат ли американските петролни производители да продължат да добавят толкова допълнителни количества, колкото през последните седем или осем години. Това е големият въпрос“, посочва Крис Уифър от Macro-Advisory.

Според други пазарни експерти въпросът може да не е от толкова голямо значение. Вече няколко месеца Wall Street Journal предупреждава за забавяне на производството на американски шистов петрол. Въпреки оптимистичния доклад за добива на Международната агенция по енергетика (МАЕ), който показва, че производството в САЩ отбелязва рекордни нива през октомври – 12,66 млн. барела на ден, перспективите все пак остават неясни.

Няколко дни преди да бъде публикуван този доклад, Wall Street Journal сподели още една публикация за добива от кладенци, които не успяват да отговорят на прогнозите. От друга страна, според медията, банките вече са започнали да преразглеждат своето портфолио, загърбвайки петролните проекти. Но предупрежденията на WSJ само се присъединяват към хора от анализатори, които от години сигнализират за предстоящото забавяне на американската петролна индустрия.

Трябва да се отбележи и фактът, че шистовите компании ще се сблъскат с над 40 млрд. долара дълг с падеж през тази година, посочват от Moody’s. Поради тази причина не е изненадващо, че доста анализатори очакват значително забавяне на растежа на производството в САЩ.

Според анализатори, до които са се допитали от Ройтерс, забавянето може да се изрази до едва 100 хил. барела дневно. Според други то може да достигне 1,1 млн. барела дневно.

Тези прогнози вероятно са аплодирани от ръководителите на петролната индустрия в Саудитска Арабия, тъй като подобно стечение на обстоятелствата ще стабилизира допълнително петролните пазари - нещо, към което страните от ОПЕК се стремят от години.

Колко дълго обаче ще може да се задържи ценовият баланс? Този въпрос остава. Някои членове на ОПЕК и Русия с нетърпение очакват края на съкращенията в добива, за да засилят производството си. Вероятността тези страни да продължат да ограничават добива, предвид евентуално забавяне в САЩ, не е особено голяма. Напротив, има шанс редица представители на картела да призоват за прекратяване на съкращенията в момента, в който имат достатъчно доказателства за началото на края на американския шистов бум.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Даа, вярно е, Курск ще ги постави тръбите, от отгоре "самолетоносача" Кузя ще ги спуска! ...пха хаха, как може човек да е толкова ***?! Ее, то това е риторичен въпрос, ако не беше ***, нямаше и да е путинофил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
дядя Вова
преди 4 години
Санкции побоку: Северный поток-2 достроят русские подлодки!https://youtu.be/aCds1Jy-w6gНякой ще п*кае газ!Някой от кеф, някой от злоба!В никакъв случай не пропускайте клипчето от тубата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още