IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ArcelorMittal предупреждава за по-ниска годишна печалба

Оперативната печалба на компанията се е повишила с 4% на годишна база през второто тримесечие, но изостана от прогнозите

19:18 | 01.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ArcelorMittal предупреждава за по-ниска годишна печалба

Най-големият производител на стомана в света ArcelorMittal понижава прогнозата за годишната си печалба, след като по-ниски от очакваното цени на желязната руда ощетиха печалбата от добивната дейност на компанията.

Оперативната печалба на компанията расте с 3,7% на годишна база до 1,76 млрд. долара през второто тримесечие. Анализаторите очакваха оперативна печалба от 1,84 млрд. долара. Нетната печалба възлиза на 52 млн. долара, което отбелязва и първото тримесечие на зелено от 2 години насам. 

Компанията, която произвежда около 6% от стоманата в световен мащаб и е един от най-големите производители на желязна руда, очаква да реализира оперативна печалба от над 7 млрд. долара през 2014 г. Предишната прогноза сочеше печалба от около 8 млрд. долара, припомня Reuters.

Понижаването на цената на желязната руда се дължи на по-слабо от очакваното търсене в Китай и по-високо предлагане през годината, посочи финансовият директор на компанията Адитя Митал.

На обратния полюс се намира представянето на компанията в звеното ѝ по производство на стомана, като производителят вдига прогнозата си за търсенето в Европа и САЩ. „Оставаме предпазливо оптимистични относно световната икономика, особено що се отнася до развитите пазари“, каза Митал.

Доброто представяне в САЩ се дължи на силно търсене от автомобилния и машиностроителния сектори. Промишленото производство в САЩ нараства с 6,7 на сто през второто тримесечие, докато новите регистрации на автомобили в Европа се увеличават с 6,5% през първото шестмесечие. Строителният сектори също бележи известно подобряване, посочва той.

ArcelorMittal потвърждава прогнозата си за ръст на световното потребление на стомана с между 3 и 3,5% през 2014 г., при леко отдръпване в Китай, умерено свиване в Бразилия и по-рязък спад в Русия и съседните ѝ страни. Производителят запазва и прогнозата си за доставките на стомана, които се очаква да се разширят с 3% през годината спрямо 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още