Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Армада от 28 саудитски танкера може да отключи нов колапс на петролните цени в САЩ

Ако всички саудитски танкери се разтоварят, суровината, която те пренасят, ще компенсира през май почти цялото намаление на производството спрямо март

Армада от 28 саудитски танкера може да отключи нов колапс на петролните цени в САЩ

Снимка: Bloomberg

На фона на разпространилата се в целия свят пандемия от COVID-19, която притиска търсенето на петрол в световен мащаб, петролните хранилища продължават да се запълват с тревожно бързи темпове в САЩ, принуждавайки сондажните компании да започнат да спират производството си и да създават множество големи задръствания с танкери по американското крайбрежие.

Анализ на Rystad Energy разкрива, че 28 танкера със саудитски петрол, превозващи общо 43 милиона барела, ще пристигнат в САЩ между 24 април и 24 май, пише Oilprice.

Саудитският флот, натоварен с петрол в Рас Танура, изходната порта на Saudi Aramco, през която държавната компания на Кралството изпраща петрол до останалата част на света, ще се присъедини към мащабното задръстване от 76 танкера, които в момента чакат да бъдат разтоварени в американските пристанища. Повечето от тези танкери се намират на Западното крайбрежие, където 34 танкера чакат на опашка, за да разтоварят около 25 милиона барела суров петрол. Други 31 танкера чакат в крайбрежието на Залива на САЩ. 

Още по темата

През последните дни ситуацията със задръстванията с танкери се влоши, тъй като рафинериите отменят или отлагат покупките на петрол заради рязкото спадане на търсенето на горива.

„Общите обеми, които се очаква да пристигнат Рас Танура, са четири пъти по-големи от предишния четириседмичен среден внос от Саудитска Арабия. Предвид настоящата ситуация на запасяване и размера на задръстванията по бреговете на САЩ, смятаме, че е малко вероятно всички танкери да могат да се разтоварят при тяхното пристигане. Разтоварването в пристанищата в САЩ достигна нови максимуми“, коментира ситуацията Паула Родригес-Масу, старши петролен анализатор към Rystad Energy.

Ако всички саудитски танкери се разтоварят, суровината, която те пренасят, ще компенсира през май почти цялото намаление на производството от нивата за март, като ефективно ще поддържа текущите високи нива на запасяване.

Ограниченото място за складиране на петрола все по-силно тревожи петролните пазари и е една от основните причини, поради които през последните седмици цените спаднаха рязко, като американският лек суров петрол WTI дори се търгуваше на отрицателни ценови нива преди броени дни.

Преди публикуването на официалните данни за натрупаните запаси за 17-тата седмица (завършваща на 24 април), търговските запаси на суров петрол възлизаха на 518,6 милиона барела, което е близо 9% над средногодишното ниво за това време на годината и само 16,9 милиона барела под рекорда от 535,5 милиона барела, достигнат през пролетта на 2017 г.

Според Rystad Energy въпреки че търсенето на петрол от американските рафинерии е спаднало с над 3 млн. барела на ден през последните четири седмици, от Международната агенция по енергетика (МАЕ) посочват, че производството на петрол е намаляло само с 800 хил. барела на ден.

„Очакваме то да падне с още 800 000 барела дневно през следващите седмици. Въпреки това се прогнозира, че вносът на петрол ще остане около 5,8 млн. барела на ден през следващите четири седмици заради саудитските товари, които бързо се приближават към бреговете на САЩ “, заключава Родригес-Масу.

Производството на петрол в САЩ се е устремило към рязък спад през май и юни, тъй като операторите прекратяват част от сондажната си дейност заради ограниченията за съхранение на суровината и слабите цени на петрола.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

3
 
2
 
10
Императорът до: Achtung
преди 4 месеца
Само няколко дрона с бомби да достатъчни.
4
 
4
 
9
michaelis23 до: khao
преди 4 месеца
аз съм дълги на бензина за Октомври и да се надаш и да не се надаш той до тогаа ше е над 40$ ... аз пак ше изкарам не се плаши ... :))
3
 
5
 
8
khao до: michaelis23
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
надай се мише за ирански муур! :D:D
5
 
4
 
7
преди 4 месеца
ми ако случайно бидейки нападнати от някакви си "про-ирански бунтовници" и земат че гръмнат цените ше станат убаички и аз ше изкарам некой лев .... :))
2
 
7
 
6
khao до: RSG
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
да бе, това като оня виц, дето в русия вдигнали цената на водката... и малкия пита баща си: Тате, тате, сега като вдигнаха цената, значи ли че ще пиеш по малко? Бащата отвърнал: Не моето момче, това значи че Ти ще ядеш по малко ! :):)

Още от Суровини
Цените на петрола се стабилизират след последните спадове*