IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Армада от 28 саудитски танкера може да отключи нов колапс на петролните цени в САЩ

Ако всички саудитски танкери се разтоварят, суровината, която те пренасят, ще компенсира през май почти цялото намаление на производството спрямо март

23:05 | 29.04.20 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

На фона на разпространилата се в целия свят пандемия от COVID-19, която притиска търсенето на петрол в световен мащаб, петролните хранилища продължават да се запълват с тревожно бързи темпове в САЩ, принуждавайки сондажните компании да започнат да спират производството си и да създават множество големи задръствания с танкери по американското крайбрежие.

Анализ на Rystad Energy разкрива, че 28 танкера със саудитски петрол, превозващи общо 43 милиона барела, ще пристигнат в САЩ между 24 април и 24 май, пише Oilprice.

Саудитският флот, натоварен с петрол в Рас Танура, изходната порта на Saudi Aramco, през която държавната компания на Кралството изпраща петрол до останалата част на света, ще се присъедини към мащабното задръстване от 76 танкера, които в момента чакат да бъдат разтоварени в американските пристанища. Повечето от тези танкери се намират на Западното крайбрежие, където 34 танкера чакат на опашка, за да разтоварят около 25 милиона барела суров петрол. Други 31 танкера чакат в крайбрежието на Залива на САЩ. 

През последните дни ситуацията със задръстванията с танкери се влоши, тъй като рафинериите отменят или отлагат покупките на петрол заради рязкото спадане на търсенето на горива.

„Общите обеми, които се очаква да пристигнат Рас Танура, са четири пъти по-големи от предишния четириседмичен среден внос от Саудитска Арабия. Предвид настоящата ситуация на запасяване и размера на задръстванията по бреговете на САЩ, смятаме, че е малко вероятно всички танкери да могат да се разтоварят при тяхното пристигане. Разтоварването в пристанищата в САЩ достигна нови максимуми“, коментира ситуацията Паула Родригес-Масу, старши петролен анализатор към Rystad Energy.

Ако всички саудитски танкери се разтоварят, суровината, която те пренасят, ще компенсира през май почти цялото намаление на производството от нивата за март, като ефективно ще поддържа текущите високи нива на запасяване.

Ограниченото място за складиране на петрола все по-силно тревожи петролните пазари и е една от основните причини, поради които през последните седмици цените спаднаха рязко, като американският лек суров петрол WTI дори се търгуваше на отрицателни ценови нива преди броени дни.

petrol petrol

Преди публикуването на официалните данни за натрупаните запаси за 17-тата седмица (завършваща на 24 април), търговските запаси на суров петрол възлизаха на 518,6 милиона барела, което е близо 9% над средногодишното ниво за това време на годината и само 16,9 милиона барела под рекорда от 535,5 милиона барела, достигнат през пролетта на 2017 г.

Според Rystad Energy въпреки че търсенето на петрол от американските рафинерии е спаднало с над 3 млн. барела на ден през последните четири седмици, от Международната агенция по енергетика (МАЕ) посочват, че производството на петрол е намаляло само с 800 хил. барела на ден.

„Очакваме то да падне с още 800 000 барела дневно през следващите седмици. Въпреки това се прогнозира, че вносът на петрол ще остане около 5,8 млн. барела на ден през следващите четири седмици заради саудитските товари, които бързо се приближават към бреговете на САЩ “, заключава Родригес-Масу.

Производството на петрол в САЩ се е устремило към рязък спад през май и юни, тъй като операторите прекратяват част от сондажната си дейност заради ограниченията за съхранение на суровината и слабите цени на петрола.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 3
Императорът
преди 3 години
Само няколко дрона с бомби да достатъчни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 4
michaelis23
преди 3 години
аз съм дълги на бензина за Октомври и да се надаш и да не се надаш той до тогаа ше е над 40$ ... аз пак ше изкарам не се плаши ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 3 години
надай се мише за ирански муур! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 5
michaelis23
преди 3 години
ми ако случайно бидейки нападнати от някакви си "про-ирански бунтовници" и земат че гръмнат цените ше станат убаички и аз ше изкарам некой лев .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 2
khao
преди 3 години
да бе, това като оня виц, дето в русия вдигнали цената на водката... и малкия пита баща си: Тате, тате, сега като вдигнаха цената, значи ли че ще пиеш по малко? Бащата отвърнал: Не моето момче, това значи че Ти ще ядеш по малко ! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 3 години
Други 31 танкера чакат в крайбрежието на Залива на САЩ. ---ей това не ми стана ясно къде е :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
RSG
преди 3 години
То остави шистаците ами на някои държави ще им понамалеят военните бюджети май от тези ниски цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
kane
преди 3 години
https://***.youtube.com/watch?v=Zk11vI-7czEедна интересна гледна точка по въпроса за зелената революция, биомасата, етанола, ел.колите и пр.филм на майкъл мур
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
Valentin13
преди 3 години
не само там, ами и в Европа - Война за нефтяной рынок Европы, вспыхнувшая после выхода России из союза ОПЕК+ в марте, похоже, завершается в пользу Саудовской Аравии.Предложив двузначные скидки и вложив 1 млрд долларов в покупку акций энергокомпаний ЕС, государственная королевства Saudi Aramсо смогла потеснить российских поставщиков на рынке, где они хозяйничали десятилетиями.Крупнейшие европейские нефтепереработчки, включая британскую Shell, французскую Total, австрийскую OMV, а также испанские Repsol и Cepsa, резко увеличили закупки саудовской нефти по цене на 10,25 доллара к Brent, следует из данных Argus.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
Achtung
преди 3 години
Ей тез саудитци що тъй правят да ей*а, сега как шистаците ще връщат парите на банките, дали направо Тръмп да не забрани вноса от чаршафите, пък те да решат да спрат да продават за долари и да стане една мътна и кървава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още