IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атаките върху Aramco върнаха рисковата премия на дневен ред

Дълго време пазарът криеше геополитическите рискове, твърди анализатор

10:28 | 17.09.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Перфорирани резервоари, изгорени сгради на рафинерии: сателитните изображения, разпространени от американското правителство, показват точността, с която нападателите са нападнали петролната инфраструктура в Саудитска Арабия. Те удариха центъра на световната търговия с петрол.

Повече от половината продукция на Саудитска Арабия, вторият по големина производител в света, е блокирана. Колко дълго ще продължи дейността по възстановяване, не е ясно. Но може да минат седмици, докато производството в завода за преработка на суров нефт край източния град Абкаик и в близкото находище в Хурайс, в Източната провинция на кралството, бъдат възстановени.

Атаките прекъснаха световните вериги за доставка на суров нефт. Никога досега в историята на съществуването на Международната агенция по енергетика (МАЕ) в Париж с един подобен удар не е бил унищожаван такъв огромен производствен капацитет. В пика си цената на петрола през нощта срещу понеделник скочи с почти 20 процента.

Най-важната референтна цена, на сорта Брент от Северно море, първоначално се увеличи от около 60 до почти 72 долара за барел (около 159 литра). В рамките на понеделник цената се установи на стойност над 66 долара за барел – ръст от около девет процента в сравнение с цената на затваряне в петък.

Американската банка Goldman Sachs повиши прогнозата си за цената на петрола до 75 долара, ако заводът не възстанови дейността си повече от шест седмици. Специализираната в петролни анализи компания S&P Platts също очаква цената на петрола да нарасне до „високия диапазон на 70-те долара". „Премията за геополитически риск се връща“, казва Алън Гелдер от аналитизаторската компания Wood Mackenzie, цитиран от германския Handelsblatt.

Сайръс де ла Рубия, главен икономист в Hamburg Commercial Bank, потвърждава: „Атаката с дронове повиши осведомеността за това колко крехък и нараним е петролният пазар и доставчикът Саудитска Арабия. Дори само този факт оправдава рисковата премия". Дълго време пазарът криеше геополитическите рискове, пояснява той.

Атаките над газопровод в Саудитска Арабия, обстрелът и завземането на танкери в Персийския залив оставиха инвеститорите безразлични. Но настроението се обръща: „Атаката е изключително драматична ескалация на иранската криза", казва Хелима Крофт, експерт по ОПЕК в RBC Capital Markets.

Новото осъзнаване за риска насърчава цената на петрола. Колко силно ще е това покачване, ще зависи и от това колко бързо Saudi Aramco ще върне производството си под контрол. Дотогава държавната компания иска да изпълнява задълженията си по доставките чрез намаляване на материалните запаси. Саудитска Арабия разполага с резерви на суров нефт в Ротердам, Япония и Египет.

В края на юни 2019 г. Според ING Bank кралството разполага с 188 милиона барела в складовете си. Това би било достатъчно, за да компенсира засегнатата инфраструктура за около 32 дни. Правителството на САЩ също обеща да използва 645 милиона барела стратегически нефтен резерв.

Ето защо икономистът Де ла Рубия не очаква дефицити: „В световен мащаб пазарът на петрол като цяло е доста добре снабден“. Така или иначе съвсем малка част от суровия петрол за горивата по европейските бензиностанции идва от Саудитска Арабия.

Ако обаче производството в Саудитска Арабия не се възстанови за по-дълъг период, това би могло да се ограничи и физическия пазар. Петролният картел ОПЕК може да отговори чрез смекчаване на съкращаването на добива, което принципно е в сила до март 2020 г. Извънредно заседание в централата й във Виена обаче засега не се предвижда. Картелът е изправен и пред дилемата, че 70 процента от резервния капацитет са именно на Саудитска Арабия.

Много по-силен е психологическият ефект от атаките. „Съществува голяма несигурност как Саудитска Арабия ще реагира на атаката", казва суровинният стратег от ING Уорън Патерсън. Тази несигурност вероятно ще се отрази в по-високи цени в дългосрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 3
s3
преди 4 години
Проблемът е, че цените отдавна не отразяват никаква рискова премия за потенциални аварии и прекъсване на достваките на петрол, които като цяло са на най-високото си потенциално ниво с години. Затова трябва да се отделят резервни производствени мощности, които да се активират при подобни аварии за да може цената да е стабилна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още