Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Австралийски доставчик на Tesla получава достъп до американския фондов пазар

Piedmont ще предложи 1,5 млн. американски депозитарни разписки, като всяка от тях отговаря на 100 от нейните обикновени акции

Австралийски доставчик на Tesla получава достъп до американския фондов пазар

Снимка: Bloomberg L.P.

Производителят на литий Piedmont Lithium Ltd., който наскоро сключи петгодишен договор за доставка на суровини с автомобилния концерн Tesla, ще издава американски депозитарни разписки, след като привлече вниманието на инвеститорите, съобщава Bloomberg.

Базираната в Австралия компания заяви, че ще предложи 1,5 милиона американски депозитарни разписки, като всяка от тях представлява 100 от нейните обикновени акции. 

Още по темата

Американската депозитарна разписка представлава пакет акции на чуждестранни компании, регистрирани за търговия САЩ, които обикновено се купуват от големи банки. Така компанията получава достъп до инвеститорите в САЩ, но не по традиционния начин на първичното публично предлагане.

„Приходите от предлагането ще бъдат използвани за подпомагане на развитието на литиевия проект на компанията, включително окончателно проучване на осъществимостта му, изпитателни работи, разрешителни, по-нататъшни проучвателни сондажи и текуща консолидация на място, както и за общи корпоративни цели“, заявяват от компанията.

През септември Piedmont обяви, че ще достави сподуменен концентрат, от който се извлича литий, на Tesla, който ще се равнява на около една трета от планираните доставки на миннодобивната компания за петте години.

Действията на Piedmont са продиктувани от решението на Tesla да произвежда свои клетки за батерии и да навлезе в производството на литиево-йонни батерии и свързаните с тях суровини, за да добави вътрешен капацитет наред със сделките с външни доставчици, тъй като търсенето на електрически превозни средства нараства.

Според Albemarle Corp., водещ производител на литий, автомобилните концерни търсят по-голямо участие в своите вериги на доставка, за да гарантират, че ще имат достъп до суровини в нужните обеми. Според пазарните прогнози производството на литий ще се забави, докато търсенето на метала ще продължава да нараства ускорено, тъй като реализирането на нови добивни проекти и разширяването на производството се забавя в резултат на спада на цените на суровината от средата на 2018 г.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Цената на петрола се укротява след няколкодневно рали*