Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Азербайджан: Предпазливият подход на ОПЕК внася стабилност на петролните пазари

Договорихме се за много мъдра и интелигентна програма за следващите месеци, споделя енергийният министър на Азербайджан Парвиз Шахбазов

Азербайджан: Предпазливият подход на ОПЕК внася стабилност на петролните пазари

Снимка: Bloomberg L.P.

Членката на широкия алианс ОПЕК+ Азербайджан обяви, че политиката на картела за увеличаване на дневния добив на суров петрол с 400 000 барела всеки месец е предпазлива и все още подходяща предвид бавното възстановяване на глобалната икономика от коронавируса. 

Още по темата

„Засега е добре“, посочва министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов, цитиран от Bloomberg. „Договорихме се за много мъдра и интелигентна програма за следващите месеци. Споразумението на ОПЕК+ внася допълнителна стабилност в глобалното производство“, изтъква той по време на интервю в Рияд, Саудитска Арабия.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и партньорите ѝ начело с Русия и Азербайджан бяха подложени на натиск от страна на големите потребители на петрол - включително САЩ, Япония и Индия - да увеличат темпа на производство след дълбоките съкращения в добива от миналата година.

В края на седмицата цената на Брент остана на ниво около 85 долара за барел, като от началото на годината тя нараства с 65 на сто. Иран, един от най-големите производители в рамките на ОПЕК, заяви, че петролните цени могат да достигнат 100 долара за барел през следващата година.

„В бъдеще, ако светът се нуждае от повече петрол, това ще бъде внимателно обмислено в рамките на ОПЕК+“, изтъква Шахбазов.

Азербайджан, който изпомпва около 700 000 барела петрол на ден, се опитва да достави повече природен газ в Европа, за да облекчи ценовия натиск в региона, посочва енергийният министър. Според него част от причината цените на газа да скочат до рекордно високи нива е липсата на инвестиции в изкопаеми горива.

„Планът е да се увеличи износът“, споделя Шахбазов. „Ако инвестираме недостатъчно в газ, потребителите ще използват въглища и изкопаеми горива и така ние замърсяваме околната среда още повече“, подчертава той.

По статията работи: автор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Полша очаква рискове на газовия пазар до одобрението на "Северен поток 2"