IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките в САЩ ще трябва да заделят 9 млрд. долара за лоши петролни кредити

Сумата е според най-лошия сценарий на Moody’s, но иначе банките биха възстановили загубите за едно тримесечие

14:37 | 08.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Банките в САЩ ще трябва да заделят 9 млрд. долара за лоши петролни кредити

Най-големите банки на Wall Street ще трябва да заделят повече средства, за да покрият евентуални загуби, след като ниските цени на петрола започват да оказват своето влияние, смятат от Moody’s Investors Service.

Goldman Sachs Group Inc., Morgan Stanley, JPMorgan Chase & Co., Bank of America Corp. и Citigroup Inc. ще се нуждаят от допълнителни 9 млрд. долара, за да покрият лошите кредити, отпуснати на петролния и газов сектор в най-лошия сценарий на рейтинговата агенция, пише Bloomberg.

И все пак – банките ще могат да абсорбират подобни загуби от печалбите за едно тримесечие.

Графика: Bloomberg

„Да, секторът е затруднен“, коментира старши вицепрезидентът в Moody’s и автор на доклада Дейвид Фангър. „Това ще доведе до загуби. Но не чак толкова големи, че да отворят дупка в активите на банките.“

От декември насам Moody’s намали кредитните рейтинги на над 100 енергийни компании, след като фирмите не успяха да се задържат на повърхността при цени на петрола от 40 долара за барел.

От началото на 2015 г. 110 компании, предоставящи услуги по обслужване на петролни полета, и производители на петрол и газ в Северна Америка са фалирали, като са натрупали задължения за общо 27 млрд. долара, сочат данни на адвокатската фирма Haynes & Boone LLP.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още