Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Barclays сви годишна си ценова прогноза за Брент и WTI до 31 и 28 долара за барел

Кредиторът се позова на влошените перспективи вследствие на ценовата война между Саудитска Арабия и Русия, както и заради слабото търсене на петрол

Barclays сви годишна си ценова прогноза за Брент и WTI до 31 и 28 долара за барел

Снимка: Pixabay

Британският кредитор Barclays намали във вторник прогнозите си за цените на петрола за 2020 г., като се позова на значителния натиск върху пазара от страна на саудитско-руската ценова война и свиването на търсенето заради извънредните мерки срещу коронавируса, съобщава Ройтерс. 

Още по темата

Банката намали ценовите си прогнози за 2020 г. за Брент и West Texas Intermediate (WTI) с 12 долара всяка до съответно 31 и 28 долара за барел.

"Цените вероятно ще останат под натиск, докато ситуацията с вируса не се подобри и, ако продължим по пътя на прогнозирания баланс на пазара, дори Саудитска Арабия и Русия няма да бъдат имунизирани от промяната в цените", написаха в бележка анализаторите на банката.

Barclays се присъедини към няколко други банки, които също намалиха прогнозите си за цените на петрола заради краха при преговорите на ОПЕК+ във Виена за допълнително ограничаване на производството, както и заради свиването на търсенето заради COVID-19.

Barclays също така прогнозира глобалния наличен капацитет за оншорно съхранение на петрол да достигне около 1,5 млрд. барела с прогнозирано свръхпредлагане от над 5 млн. барела на ден за тази година и свръхпредлагане от 10 млн. барела на ден средно за второто тримесечие.

Междувременно, попълването на стратегическия петролен резерв на САЩ чрез правителствени покупки едва ли ще облекчи ситуацията за американските производители, добавят от банката.

Цените на петрола се повишават във вторник с надеждата, че САЩ ще постигнат скоро споразумение за пакет от стимули от 2 трлн. долара, който може да заглуши икономическото въздействие от епидемията и от своя страна да подкрепи търсенето на петрол.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Цените на петрола се отправят към втори пореден седмичен ръст*