IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барозу осигури газ от Азербайджан за Европа в замяна на визи

Според президента на страната Илхам Алиев доказаните запаси от газ на Азербайджан възлизат на 2,2 трлн. куб. м

11:13 | 14.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Барозу осигури газ от Азербайджан за Европа в замяна на визи

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу е подписал по време на визитата си в Азербайджан в четвъртък, 13 януари, сделка, която се очаква да осигури 10 млрд. куб. м природен газ годишно за Европа, предаде EurActiv.

В замяна Барозу е обещал улесняване на отпускането на визи за ЕС за жителите на Азербайджан, преговорите за което ще бъдат открити в близко бъдеще.

В последните години такива споразумения за улесняване на отпускането на визи отвориха вратите на Шенгенското пространство за жителите на страните от Западните Балкани, с изключение на Косово. В момента такава процедура се прилага и за Русия и Украйна.

Според азербайджански медии президентът на страната Илхам Алиев е заявил, че доказаните запаси от газ на Азербайджан възлизат на 2,2 трлн. куб. м. Той е посочил, че страната му иска да продава газ на Европа, за да диверсифицира списъка с партньорите си.

В сряда Азербайджан сключи споразумение да изнася най-малко 1 млрд. куб. м газ годишно за Иран. Страната продава природен газ и на Русия.

От своя страна Барозу е отбелязал, че Европа има същия интерес: да диверсифицира източниците си на снабдяване.

В момента Азербайджан води преговори с няколко западни компании за осигуряване на достъп до 10 млрд. куб. м газ газ от находището Шах Дениз II. Една от страните в преговорите е консорциумът на газопровода Набуко, въпреки че посоченото количество вероятно няма да е достатъчно, за да запълни капацитета на газопровода. Кандидати за сделка са и още няколко проекта за европейски газопроводи.

Азербайджан обаче може да избере да даде разрешителни за достъп на няколко клиента, намекна наскоро главният преговарящ на страната по въпроса Елшад Насиров, заявявайки, че страната му не иска да „слага всичките си яйца в една кошница“.

Очаква се Азербайджан да обяви решението си по преговорите през април.

От Азербайджан Барозу и еврокомисарят по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер заминават за Туркменистан, където също се водят разговори за снабдяване с газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още