IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бавният ръст на БВП на Китай свали цените на петрола*

Растежът на търсене на суров петрол има тенденция да следва икономическия растеж на големите потребители

10:10 | 18.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Цените на петрола се понижиха в петък, след като Китай, най-големият вносител на петрол в света, регистрира най-слабия си икономически растеж за почти три десетилетия. Причината за тези незадоволителни данни за икономиката на Пекин може да бъде търсена в търговския спор със САЩ, съобщава CNBC

Цената на международния бенчмарк Брент се понижи с 22 цента, или с 0,37%, до 59,77 долара за барел. От своя страна фючърсите върху американският лек суров петрол WTI достигнаха 53,91 долара за барел, това е спад от 3 цента или 0,06%.

През третото тримесечие икономическият растеж на Китай се е забавил до 6% на годишна база. Това е най-слабото му темпо за последните 27 години и половина. А растежът на търсене на суров петрол има тенденция да следва икономическия растеж.

Забавящият се икономически растеж засенчи рекордната производителност на рафинериите в Китай, тъй като анализаторите не очакват от Пекин да направи достатъчно да стимулира икономиката си.

Производителността на рафинериите през септември нарасна с 9,4% спрямо година по-рано до 56,49 милиона тона.

Голямо влияние върху цените оказва и увеличението в запасите от суров петрол в САЩ.

Американските суровинни запаси се увеличиха с 9,3 милиона барела в седмицата до 11 октомври. В същото време очакванията на анализаторите бяха за увеличение от 2,9 милиона барела.

От друга страна, съвместният технически комитет, натоварен със задачата да следи за изпълнението на глобалната сделка за намаляване на производството между Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и партньорите й, констатира, че спазването на съкращенията за септември възлиза на 236%, според четири източника на ОПЕК.

ОПЕК и неговите съюзници се договориха да ограничат производството си на петрол с 1,2 милиона барела на ден (bpd) до март 2020 г.

ОПЕК намали прогнозата си за растеж на търсенето на петрол през 2019 г. до 0,98 млн. bpd, но остави своята прогноза за растеж на търсенето през 2020 г. непроменена на 1,08 милиона bpd. Това се посочва в последния месечен доклад на OPEC.

От друга страна, цената на златото бележи спад от 0,19% до ниво от 1493,60 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:42 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още