IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BHP Billiton обяви отписване на шистови активи за 7,2 млрд. долара

Обезценяването на активите е най-голямото, обявено от англо-американската група от началото на внезапния спад на цените на суровините

10:55 | 15.01.16 г. 5
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Миннодобивната компания BHP Billiton разкри, че е понесла сериозен удар от острия спад нa цените на петрола с отписване на огромни американски шистови активи за 7,2 млрд. долара, съобщава Financial Times.

Обезценяването на активите, които възлизат на 4,9 млрд. долара след данъците, е най-голямото, обявено от англо-американската група от началото на внезапния спад на цените на суровините, което унищожава минния и енергийния сектор.

BHP, миннодобивната компания с най-голяма стойност по пазарна капитализация, винаги е била необичаен пример в сектора заради значителния си петролен бизнес. Тя сериозно разшири експозицията си към петрола през 2012 г., когато вложи над 20 млрд. долара в американски шистови придобивания.

Обезценяванията, обявени в петък, означават, че ВНР е отписала почти 13 млрд. долара по сделки, в които, в допълнение към разходите за закупуване, е вложила капиталови инвестиции за над 15 млрд. долара. Групата заяви, че стойността на континенталните американски активи сега възлиза на 16 млрд. долара след обезценяване и амортизация и заедно с отложени данъчни пасиви за 4 млрд. долара.

Андрю Маккензи, главен изпълнителен директор, заяви, че петролните и газовите пазари са значително по-слаби от очакванията. „Реагирахме бързо, като драматично съкратихме нашите оперативни и капиталови разходи. Макар че постигнахме значителен напредък, драматичният спад на цените доведе до разочароващото отписване, обявено днес“, казва той.

„Оставаме обаче уверени в дългосрочните перспективи и качеството на площите ни. Позициите са ни добри и можем да отговорим на възстановяване“.

ВНР каза, че значително ще намали производството си от петролни активи, понижавайки броя на платформите до 5 от 26 преди година.

Промяната отразява как средата в американския шистов сектор е повлияла отрицателно на ВНР, която преди това подчерта рязко намалените оперативни разходи и гъвкавостта на американския си бизнес в сравнение с дългосрочните си миннодобивни дейности.

Острото забавяне на петролния сектор повишава вероятността ВНР да направи безпрецедентно намаляване на дивидента, може би още следващия месец, когато групата трябва да обяви резултатите си за първата половина на финансовата година.

ВНР не е намалявала прогресивния си дивидент* от сливането си с Billiton през 2001 г. Плащанията обаче са орязани в минния сектор, тъй като сривът на суровините затрудни способността на миннодобивните компании да се изплаща на акционерите.

Групата вече бе ударена от понижаващите се цени на желязната руда – с над 75% надолу от пика ѝ през 2011 г., и на медта, която поевтиня с над 50% от пика си.

Инвестициите на BHP в шистовия бизнес се увеличиха значително при управлението на Мариус Клоперс, предшественик на Маккензи. Той напусна BHP преди почти три години, след като зараждащият се спад на цените на суровините принуди минния сектор да намали плановете си за експанзия и съкрати разходите.

BHP заяви, че коригира надолу средно- и дългосрочните си прогнози за цената на газа, както и кратко- и средносрочните си очаквания за цената на петрола. „Нашите дългосрочни предположения за цената на петрола продължават да отразяват интересните основи на търсенето и предлагането“, казва тя.

*Прогресивната политика при дивидентите предвижда увеличение на дивидента минимум със същия темп, с който расте печалбата на акция. Ако обаче печалбата на акция пада, обикновено не се очаква намаление на дивидента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 1
крас
преди 8 години
Оценките са ставли не на кафе и чаша , а в рейтинговите агенции - Moody 's, Standard & Poor's и Fitch Ratings.КОГАТО ГРЪМНА СТРОИТЕЛНИЯ БАЛОН СЪЩИТЕ ТЕЗИ ИЗМАМНИЦИ ТВЪРДЯХА, ЧЕ ТЯХНАТА ОЦЕНКА НА РИСКА БИЛО САМО МНЕНИЕ КОЕТО НЕ Е ОБВЪРЗАНО С НИКАКВИ ОТГОВОРНОСТИ!Сякаш не са вземали комисионни и не са оценяли рискаСещаш се какъв бе рейтинга на КТБ месец преди да гръмне!В края на 2013 след одита на Мудис четяхме: "КТБ остава една от най-стабилните банки в България. Това показва данните, след като рейтинговата агенция Moody's Investors Service (Moody's) съобщи, че запазва рейтинга за финансова сила на банката (BFSR) - "Е+ За изопачената информация държавата глоби агенцията със скромната сума от 100 хил. лв!!За 2015 година Мудис потвърди кредитния рейтинг на България със стабилна перспектива !!ВМЕСТО ДА ОСТАНАТ В МИНАЛОТО ТЕЗИ ИЗМАМНИЦИ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ОЦЕНЯТ РИСКА И ДА ПРЕДСТАВЯТ С РЕЙТИНГ "ААА" ТОКСИЧНИ ОБЛИГАЦИИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
The Senator
преди 8 години
Балонът не е от страна на крайното потребление на продукта, а измежду инвеститори и банкови "независими експерти", оценявали преди мощното изтръскване активите. "Оценките" са ставали къде на чашка, къде на голф, къде на яхтички и т.н. Трябва ли да ни е жал за тях?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
Pyramid
преди 8 години
Трябва, наистина, да има ***, които да "изгорят". за назидание а останалоте. Ето докъде водят спекулативните печалби, неподкрепени от реална производителност, технологии и контрол. Всъщност, най-важния контрол не са овладели въпросните "тарикати", контрола на пазара. Не могат да подфръкват, а се ***. Ами да падат, бе! Капутите от Шеврон бяха поканени преди 5 /пет!/ години и, към днешен момент, ако биха внимавали, щяха да са много по-напред.Ако биха но, не би: "Ами ние не се интересуваме" или нещо от вида, ако си спомням писмото им. И тези не са отишли по-далеч. Да се оправят.Иначе, за шистите, те са си толкова, колкото са и са там, където са. Няма да избягат и, когато им дойде времето, ще се върнем към тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 7
крас
преди 8 години
С едно изречение :ШИСТОВИЯ БАЛОН ГРЪМНА!!Да му мислят облигационерите налели милиарди в тази технология!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още