IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BoA: Цена на петрола от 100 долара ще забави световния икономически растеж

Това влияние обаче ще зависи основно от силата на американската валута

11:20 | 09.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ако цените на петрола достигнат стойности от над 100 долара за барел, това би могло да отнеме 0,2 процентни пункта от ръста на световната икономика през следващата година. Това обаче ще зависи в голяма степен от долара, предупреждават от Bank of America Merrill Lynch.

Санкциите срещу Иран, шистовият добив, кризата във Венециула, както и увеличеното търсене на суровината представляват риск за цените, посочват от банката в коментар, цитиран от Bloomberg. Според данните по-високите цени ще забавят растежа в еврозоната, Великобритания и Япония. В същото време обаче засиленото производство в САЩ, Австралия и Бразилия по всяка вероятност ще смекчи удара за световната икономика, посочват от Bank of America.

Според икономистите Итън Харис и Адитя Бхаве доларът е решаващият фактор. При по-силна американска валута ефектът ще е още по-отчетлив, като вносителите ще бъдат ударени, а производителите ще спечелят повече. Но един по-слаб долар ще „играе ролята на изравнител“, посочват те.

„По-високите цени на петрола изглеждат неизбежни и според нас (цена от – бел. ред.) 100 долара за барел лесно може да се достигне“, заявиха още икономистите. Според тях цената на „черното злато" е един от трите основни рискове пред икономиката през следващата година заедно с търговските войни и рисковете за Европа от Brexit.

Цената на петрола отново тръгна нагоре във вторник. Фючърсите върху американския суров петрол поскъпват с 0,39% до 74,58 долара за барел. Сортът Брент, който поскъпна с 25% от началото на годината, отчита ръст в цената си с 0,38% до 84,23 долара за барел.

През септември от Bank of America заявиха, че очакват „черното злато“ да достигне цена от 95 долара за барел до следващия юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още