Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

BP представя дързък план за зануляване на своите въглеродни емисии

Чрез своите операции BP отделя около 55 млн. тона въглероден диоксид годишно, като петролът и газът, които тя изпомпва от земята, допринасят за още 360 млн. тона емисии

BP представя дързък план за зануляване на своите въглеродни емисии

Снимка: Ройтерс

Новият ръководител на британския енергиен гигант BP Plc представи дързък план за елиминиране на почти всички емисии на въглероден диоксид, отделяни при дейността на компанията, пише Bloomberg.

Визията на BP е най-смелата от всички останали големи петролни компании като Royal Dutch Shell Plc, Total SA i Equinor ASA, известни още като Big Oil.

49-годишният Бърнард Луни, който пое поста на главен изпълнителен директор на британското дружество преди седмица, постави амбициозен план, който е истинско предизвикателство за всеки представител на петролната индустрия.

Единствено испанската Repsol SA успя да вдигне летвата повече, обещавайки да премахне своите емисии от „обхват 3“, които включват горива, купувани от трети страни и продавани на потребителите.

„Нуждаем се от бърз преход към нулеви емисии, тъй като бюджетът за въглеродния диоксид вече се изчерпва“, предупреди Луни, добавяйки: „Това със сигурност представлява предизвикателство, но все пак е огромна възможност“. 

Въпреки че Луни звучи уверено, той е изправен пред сериозна задача. За да може BP да оцелее по време на енергийни преход в свят, който постепенно загърбва петрола, компанията ще трябва да инвестира огромни суми в нови източници на чиста енергия. ВР ще трябва и да гарантира, че парите ще продължат да текат от изкопаемите горива, за да може да изплаща дивидентите към акционерите.

Фокусирането върху емисиите от „обхват 3“ е голяма стъпка напред за индустрията, която произвежда по-голяма част от световните количества парникови емисии, нагряващи атмосферата на планетата. За да изпълни своето обещание, Луни или някой от неговите наследници ще трябва или изцяло да се пренасочат към възобновяемата енергия, или да приобщят жизнеспособна технология за улавяне на въглероден диоксид, отделян при изгарянето на петрол и природен газ.

Чрез своите операции BP отделя около 55 млн. тона въглероден диоксид годишно, като петролът и газът, които тя изпомпва от земята, допринасят за още 360 млн. тона емисии.

В началото на този век компанията смени името си на Beyond Petroleum, заради сериозните инвестиции в соларна енергия, които в крайна сметка се провалиха. В едно от последните си интервюта преди да напусне, предшественикът на Луни – Боб Дъдли, заяви, че компаниите от Big Oil се придвижват твърде бързо към новите технологии и техен евентуален провал може да доведе до финансов крах за индустрията.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
1
 
4
khao до: Императорът
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
или по скоро ти ди мегатъпак
1
 
3
 
3
zelka007 до: Императорът
преди 7 месеца
от година-две ни ги даваш за пример , обясняваш колко и каква компания са от твоят портфейл с инвестиции , тикаш ни да им четем проспектите и отчетите , са врагове станаха ... :))) ... да знаеш не са стока , щом купиха мегабатерия от тесла за един от вятърните си паркове ... :))) ...
5
 
1
 
2
преди 7 месеца
Шефче на петролна компания: екоталибан. Чудя се дали да не изчакам сгода и да ги продам тия акции.
5
 
1
 
1
преди 7 месеца
А UK представя дързък план за одържавяване на имуществото на руски, украински, китайски, африкански и пр. олигарски, кои са крали и са закарали всичко в UK.
Или ще стават 1-ви дисиденти в родината си, или британската корона ще се облажи яко - нали е криза.....

Путин предупреди навремето руските крадци за това,
но кой чул - чул.
За другите вaзелин.

Още от Суровини
Сигналът за спазване на съкращенията в ОПЕК+ дава тласък на петролните цени*