IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брентът напът да загуби 33% от стойността си през тази година

Фючърсите върху европейския петролен сорт отчетоха през миналата седмица първи седмичен ръст за декември

08:20 | 28.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Фючърсите върху европейския петролен сорт Брент с доставка през февруари поскъпнаха на борсата ICE Futures Exchange в Лондон с 53 цента (1,42%) в четвъртък в съкратената сесия и приключиха седмицата на ниво от 37,89 долара за барел. По-рано цената падна до 38,10 долара за барел, което не се беше случвало от 16 декември.

За цялата седмица Брентът поскъпна с 1,34 долара, или 2,74 на сто, прекъсвайки серията от три поредни седмици на спад на цените.

Цената му е напът да отчете 33% спад през тази година, след като опасенията за свръхпредлагане доминират настроенията през по-голямата част на годината. На 22 декември цената се срина до 35,98 долара за барел – невиждано от юли 2004 г. ниво.

Американският лек суров петрол (WTI) с доставка през февруари поскъпна в съкратената търговска сесия до двуседмичен ръст в четвъртък, след като неочакваният спад на запасите в САЩ подхрани настроението сред търговците. На New York Mercantile Exchange суровият петрол с доставка през февруари поскъпна с 60 цента, или 1,6%, за да приключи седмицата на ниво от 38,10 долара за барел. По-рано цената нарасна до 38,28 долара за барел, най-високата от 9 декември.

В сряда Администрацията за енергийна информация на САЩ обяви спад в петролните резерви от 5,9 милиона барела за миналата седмица. Пазарните анализатори очакваха ръст с 1,1 млн. барела. 

Също в сряда доставчикът на услуги за нефтената индустрия Baker Hughes заяви, че броят на работещите платформи в САЩ е паднал с 3 до 538 броя, което е пети спад за последните шест седмици. Броят на платформите се разглежда като показател за бъдещото производство на петрол. 

За цялата седмица фючърсите върху WTI поскъпнаха с 3,52 долара, или 9,7 на сто, което е най-големият седмичен ръст от началото на октомври. Повишението се отдава и на кратката сесия в края на годината, която увеличава волатилността и повишава тежестта на пазарните движения.

Въпреки силните печалби от миналата седмица петролните фючърси в САЩ все още са с близо 26% под цената си в началото на 2015 г. на фона на притесненията за достатъчните вътрешни доставки. Цените паднаха по-рано през декември до 34,29 долара -  най-ниската цена от февруари 2009 г.

Сътресенията на пазара на петрол се увеличиха след неочакваното решение на Китай да девалвира юана на 11 август, което породи опасения, че икономиката може би се забавя с по-бързи темпове от очакванията. Китай е вторият по големина потребител на петрол в света след САЩ и е двигател на укрепващото търсене на петрол.

Цените на петрола са под силен натиск през последните месеци заради страховете, че пренасищането на световните пазари ще свали цените.

Добивът на петрол в глобален мащаб изпреварва търсенето след шистовия бум в САЩ и решението на Организацията на страните износителки на петрол миналата година да не ограничава добива.

Всичко за цената на петрола четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още