IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брентът поскъпна с над 4% през септември, но за тримесечието цената е без промяна

Цената на американския лек суров петрол записа месечен ръст от близо 8% и над 1% за тримесечието

08:15 | 03.10.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Фючърсите на петрола поскъпнаха за трети пореден ден в петък, тъй като настроението на инвеститорите остана оптимистично след неформалната среща на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) в Алжир, на която беше постигнато съгласие за първото органичаване на добива от осем години, пише Investing.com.

На борсата за фючърси ICE в Лондон цената на европейския сорт Брент с доставка през декември се повиши с 38 цента, или 0,76%, в петък до 50,19 долара за барел при края на сесията. В четвъртък цената достигна 50,39 долара, което е най-високото равнище от 26 август.

За седмицата търгуваните в Лондон фючърси на Брента поскъпнаха с 4,30 долара, или 8,56%, след решението на ОПЕК за ограничаване на добива. 

В понеделник цените на петрола обаче се понижиха по време на азиатската търговия от завоювания психологически праг от 50 долара за барел. Фючърсите върху Брента се търгуваха с 25 цента надолу, или 0,5%, до 49,94 долара за барел. Американският лек суров петрол поевтинява с 26 цента, или 0,5 на сто, до 47,98 долара за барел.

Петролният картел постигна споразумение да ограничи производството до между 32,5 млн. и 33 млн. барела на ден, което би било намаление от 0,7% до 2,2% спрямо сегашното ниво от 33,2 млн. барела.

Пазарните участници обаче са скептично настроени към споразумението, като повдигат въпроса как то ще бъде изпълнено. Някои анализатори предупреждават, че в споразумението са пропуснати важни подробности като конкретния добив на отделните държави.

Организацията, в която членуват 14 страни, заяви, че ще финализира плана си за тези решения на официалната си среща във Виена на 30 ноември, когато може да бъде отправено предложение за намаляване на добива и към страни извън ОПЕК като Русия.

Фючърсите на Брента поскъпнаха с над 4% през септември, но приключиха третото тримесечие почти без изменение.

На борсата в Ню Йорк New York Mercantile Exchange американският лек суров петрол с доставка през ноември увеличи цената си с 41 цента, или 0,86%, като приключи седмицата на ниво от 48,24 долара за барел. Цената достигна петседмичен връх от 48,32 долара в четвъртък.

Пазарните участници остават фокусирани върху перспективите пред проектите за добив в САЩ на фона на сигналите за скорошно възстановяване на активността. От компанията за информационни услуги в сектора Baker Hughes обявиха късно в петък, че броят на нефтените сонди в САЩ е нараснал миналата седмица със 7 до 425, което е 13-то повишение за 14 седмици.

За седмицата цената на търгуваните в Ню Йорк фючърси се повиши с 3,76 долара, или 7,79%, след данните за спад на петролните резерви в САЩ за четвърта поредна седмица.

Според данните на американската Администрация за енергийна информация запасите от суров петрол на страната са намалели с 1,9 млн. барела миналата седмица. Анализаторите очакваха увеличение с 3 млн. барела.

Цената на американския лек суров петрол записа месечен ръст от близо 8% през септември и над 1% за тримесечието.

В очакване на сигнали за бъдещото търсене и предлагане на "черното злато" в предстоящата седмица трейдърите на петрол ще бъдат фокусирани над данните за запасите в САЩ във вторник и сряда. Пазарните играчи ще следят и новините за прекъсвания на добива по света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още