Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Брентът - малко по-евтин, WTI - малко по-скъп

Фючърсите върху американския суров петрол WTI са на най-високото си ниво за годината, докато брентът се отдръпна леко от върха си за 2019 г.*

Брентът - малко по-евтин, WTI - малко по-скъп

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола сорт Брент се отдръпнаха от върховете си за 2019 г. заради опасенията, че икономическият растеж може да ограничи търсенето на горива тази година. Намаляването на доставките от ОПЕК обаче все пак означава, че пазарът е сравнително стегнат, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху сорт Брент бележат минимално понижение от 1 цента, или 0,02%, до 66,49 долара за барел. Те все пак остават близо до цената от 66,83 долара за барел – върха за 2019 г., ударен в предишната сесия.

Контрактите върху американския суров петрол WTI обаче се повишават с 36 цента, или 0,64%, до 56,34 долара за барел. Това е и най-високото им ниво за годината. 

Още по темата

Според трейдърите леката низходяща корекция при Брента се дължи на опасенията за състоянието на глобалната икономика тази година.

Bank of America Merrill Lynch заяви в свой коментар, че търговският спор между САЩ и Китай накърнява икономическия растеж на глобално ниво.

Успокояването на глобалните търговски напрежения е ключово за подобряването на икономическите перспективи“, смята тя.

Заместник министър-председателят на Китай и главен търговски преговарящ Лу Хъ и търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър поведоха нов кръг преговори тази седмица във Вашингтон.

Според банката предвид икономическите перспективи и баланса между търсенето и предлагането цените на Брента ще достигнат средно между 50 и 70 долара за барел, „закотвяйки се около 60 долара“.

Въпреки предупрежденията, свързани с търговията, глобалните петролни пазари са сравнително затегнати заради сделката на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) за намаляване на предлагането.

Саудитският износ на петрол е спаднал през първата половина на февруари до 6,204 млн. барела на ден – с 1,341 млн. барела на ден под предишния месец и с 0,91 млн. барела на ден по-малко на годишна база, сочат данни на анализаторската компания Kpler.

Допълнителна подкрепа за петролните пазари идва от американските санкции срещу петролните износители Иран и Венецуела.

Венецуела е основен доставчик на суров петрол на американските рафинерии, а Иран е ключов износител на големи центрове в Азия, най-вече Китай и Индия.

* Данните са актуални към 8:45 ч. българско време.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Цените на петрола се насочват към най-големия си седмичен спад за годината*