IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цена на петрола от -100 долара за барел вече не изглежда толкова шокиращо

Изчерпването на мястото за съхранение може да тласне петролните цени към по-дълбоки дъна през май, предупреждават анализатори

15:27 | 08.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

На стотици километри в небето, в околоземна орбита, сателитите от програма Sentinel-1 са очите в небето, които показват защо цените на петрола в САЩ паднаха под нулата и защо голяма част от света вероятно ще се насочи в същата посока, пише Хавиер Блас за Bloomberg.

Чрез радарни сигнали сателитите могат да изчисляват количеството на суровия петрол в американските хранилища. Изводът е тревожен: мястото за съхранение на петрол се изчерпва. 

Това е нещо, което никога досега не се е случвало, а пазарът започва само да гадае до какво ще доведе. Експертите твърдят, че може да са нужни седмици преди да се стигне до момент, при който вече няма място за съхранение на суровината. Резултатът би бил цена на петрола близо до нула в много части на света, а в някои случаи тя ще достигне отрицателни стойности.

„Ще достигнем капацитета на запълване в края на май или в началото на юни“, казва Флориан Талер от компанията Oilx, която използва сателитните данни.

Хаосът на американския петролен пазар може би предсказва какво ще се случи в световен мащаб, ако другите хранилища също започнат да се запълват. Някои производители на петрол промениха своите контракти, за да избегнат негативни цени.

„Изглежда, че се намираме в цялостна, ежедневна криза на управлението на пазара“, смята Пол Санки, петролен анализатор в Mizuho Bank, който още през март предупреди, че са възможни отрицателни цени на петрола. Той посочи, че е напълно възможно да бъдат достигнати отрицателни ценови нива от минус 100 долара за барел през следващия месец.

По неговите думи няма поставен таван в това отношение и в момента всичко е възможно. Едно е сигурно – новите сателитни данни показват мащабно запълване на запасите. Всяка седмица 50 милиона барела суров петрол отиват за съхранение - количество, достатъчно, за да захрани Германия, Франция, Италия, Испания и Великобритания взети заедно.

В Индия капацитетът на съхранение на местните рафинерии е запълнен на 95%, според служители на местните компании. В същото време Нигерия възнамерява да намали производството на петрол, защото няма къде да запази извлечената суровина, заяви пред местен вестник Меле Киари, шефът на държавната петролна компания NNPC.

Рафинериите вече не купуват суровина, защото няма търсене на горива. Някои производители намаляват производството, но други продължават да изпомпват петрол. Дори няколко долара са по-добри от нито един за задлъжнелите компании. Петролът обаче няма къде да отиде, освен на склад.

Последна актуализация: 05:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още