IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на американския суров петрол си върна равнището от 100 долара за барел*

Реакцията на пазара към възможна рецесия е преувелична, смятат анализатори

10:26 | 06.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) се връща на нивата над 100 долара за барел в сряда, след като няколко банки, в т.ч. Goldman Sachs Group Inc., посочиха, че спадът, предизвикан от рецесионните страхове и свито търсене, е преувеличена реакция, а перспективите пред потреблението в Китай са се подобрили, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 0,96%, или 0,99 долара, до 103,76 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 0,58%, или 0,58 долара, до 100,08 долара за барел.

Във вторник цената на сорта спадна под 100 долара за барел за пръв път от 11 май насам. Според Goldman Sachs световното търсене изпреварва предлагането, а запасите на суровината са на критично ниски нива. От друга страна, Citigroup Inc. е една от малкото банки, които прогнозират спад в цената на суровината до под 70 долара за барел по-късно тази година.

петрол петрол

Началото на третото тримесечие е волатилно за "черното злато", докато страхът от възможна рецесия продължава да разтърсва световните финансови пазари. На фона на световното затягане на паричната политика от централните банки, инвеститорите се подготвят за последиците от забавяне, дори когато директният пазар на суровия петрол продължава да показва признаци на жизненост въпреки войната в Украйна.

"Въпреки че възможността от рецесия наистина нараства, все още е рано да се каже, че петролният пазар се поддава на такива опасения", написаха анализатори от Goldman Sachs, вкл. Деймиън Курвален, в своя бележка. "Световната икономика все още расте, като се очаква ръстът в търсенето на петрола значително да надмине този на брутния вътрешен продукт (БВП)", допълват експертите.

В Китай има сигнали за нараснало търсене на суровината, докато страната премахва мерките против коронавируса. Цялостното потребление на бензин и дизел миналия месец е достигнало почти 90% от нивата, засечени през юни 2019 г., според хора с познания за енергийния сектор.

В последните седмици движенията на пазара бяха подкрепени от спад в щатските резерви на "черно злато", както и от прекъсвания на доставките, в т.ч. в Либия. Освен това, има доказателства, че членките на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи названието ОПЕК+, не могат да достигнат уговорените увеличения на предлагането.

Пазарът на петрол продължава да е в бича структура, в която цените на спот пазара са по-високи от цените на фючърсните доставки. Спредът на Брента между двата му договора с най-близка доставка сега е в размер на 4,03 долара за барел спрямо 2,50 долара преди месец.

*Към 09:46 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още