Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Цената на Брента падна под 60 долара за първи път от октомври 2017 г.

JP Morgan понижи перспективата си за цената на петрола и очаква тя да е средно 73 долара за барел през 2019 г. при досегашна прогноза от 83,50 долара

Цената на Брента падна под 60 долара за първи път от октомври 2017 г.

Снимка: Ройтерс

Цената на януарските фючърси върху петрола сорт Брент от Северно море, чиито котировки са референтни за европейския пазар, се понижи с 4,2 на сто днес при търговията в Лондон до 59,8 долара за барел, предаде Bloomberg.

За последен път цената на този сорт петрол е била под символичния праг от 60 долара за барел на 28 октомври 2017 година.

Още по темата

Така петролът се насочва към седми седмичен спад. Търговците са съсредоточени върху нарастващия риск от ново пренасищане със суров петрол: министърът на петрола в Саудитска Арабия заяви в четвъртък, че производството на най-големия износител в света се е покачило през този месец след скока през октомври. От друга страна, американските запаси се покачиха за девета поредна седмица.

Саудитците сигнализираха, че ще свият производството през декември, но ако ОПЕК и Русия не успеят да постигнат нова сделка, за да ограничат доставките по време на срещата през следващия месец, анализаторите считат, че през 2019 г. ще има продължително свръхпредлагане. То ще компенсира успеха на групата през последните две години за понижаване на глобалните резерви.

Котировките на петрола рязко навлязоха в мечи пазар през първата половина на октомври и стойността на сорта Брент намаля с близо 28 на сто оттогава, след като САЩ позволиха на някои държави да продължат да купуват ирански петрол.

Междувременно американската инвестиционна банка JP Morgan понижи перспективата си за цената на петрола и сега предвижда цената за Брент през 2019 г. да е средно 73 долара за барел. Досега банката очакваше цена от 83,50 долара за барел.

Скот Дарлинг, ръководител на подразделението за петрол за Азия и Тихия океан в JP Morgan, заяви пред CNBC, че банката е ревизирала прогнозата си отчасти заради повишаващото се предлагане през втората половина на годината. Освен това JP Morgan очаква цената на Брента - международния бенчмарк за петрола, да се понижи още повече в посока към 64 долара за барел.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Ако ОПЕК+ намялят добиването с 1 млн барела на ден. Ще задържат цената в диапазона $60-$80 в рамките на 6-8 месеца и след това ще трябва да направят още съкращаване на добива, за да могат отново да задържат цената в този диапазон. И така на всеки 6-12 месеца ще съкращават производството за да поддържат цената.
Или пък може да изберат да не съкращават производството и цената отново да падне под $50.
И двата случая ще печелят компаниите извън ОПЕК+
От 2015 година ОПЕК и с плюс и без плюс не може да управлява цената за постоянно. Колко много напъни и геополитика вкарват, а все не успават горките. Дори двама от основните им производителя отпаднаха от играта.
Да заложим кой ще е третият!?!
хахахах

Още от Суровини
Срещата на ОПЕК+ се отлага заради нови търкания между Русия и Саудитска Арабия