IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на паладия расте, автомобилният пазар е в основата на движението

Анализатори прогнозират 24% ръст на цената на благородния метал до края на годината

17:09 | 31.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Jurii, лиценз: <strong><a href="http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.en" target="_blank">CreativeCommons</a></strong></p>

Снимка: Jurii, лиценз: CreativeCommons

Най-чувствителният недостиг на паладий от три десетилетия означава, че тази година цената на най-слабо представящия се от благородните метали ще нарасне на фона на добрите продажби на нови автомобили и прогнозата на Goldman Sachs Group Inc. за устойчив бичи пазар при суровините, пише Bloomberg.

Недостигът от 1,6 млн. тройунции, изчислен от Standard Bank Plc, обяснява защо цената на метала, използван в катализиращите конвертори в автомобилите, се очаква да се повиши с 24% до 31 декември, каквато е усреднената прогноза на анализатори, участвали в проучване на Bloomberg.

Автокатализаторите са инсталирани в 95% от новите коли, продавани по света, като глобалните продажби на автомобили с катализатори се очаква да нараснат с 5,1% до 76 млн. през тази година, се казва в проучване на базираната в Оксфорд, Англия, J.D. Power Automotive Forecasting.

Докато през първата седмица на май цените на суровини претърпяха най-чувствителния си спад от 2008 г., възстановяването им, подкрепено от търсенето на нови коли, е сигнал, че глобалната икономика продължава да расте.

Недостигът на паладий е съпроводен от проблеми с доставките на мед, царевица и петрол и кара Goldman Sachs да прогнозира средно нарастване на цените на суровините с 20% през следващите 12 месеца. В същото време  Morgan Stanley прогнозира, че на цената на петрола ще достигне рекордни нива.

„Дългосрочната перспектива е отлична“, казва Робин Бар, анализатор на Credit Agricole SA. „Така е с всяка суровина, при която доставките са оскъдни. Ще станем свидетели на силен ръст (на цената на паладия)“.

За 2011 г. анализатори, участвали в проучване на Bloomberg, очакват рекордни печалби за ОАО ГМК Норильский никель – най-големият производител на паладий в света.

Bayerische Motoren Werke AG (BMW) отчита рекордни продажби за първото тримесечие на годината, докато изпълнителният директор на Nissan Motor Co. Карлос Госън заяви на 12-ти май, че през тази година очаква най-силните продажби в историята на своята компания.

След като се повиши повече от 4 пъти в периода 2005 г. - декември 2010 г., от началото на годината цената на паладия падна с 3,6% до 772,75 долара за тройунция. За сравнение, от началото на годината златото, среброто и платината бележат ръст.

От началото на годината паладият изостава спрямо измерващия 24 суровини индекс GSCI на Standard & Poor’s, който нараства с 12%, и борсовия индекс MSCI All-Country World, който бележи ръст от 4,8%. Благородният метал изостава и спрямо доходността от 2,5% по облигациите, измервани от индекса на Bank of America Merrill Lynch.

През 2011 г. доставките на паладий се очаква да се понижат с 5,7% до 6,78 млн. тройунции - четвърти спад на производството за последните 6 години, прогнозира Barclays. Търсенето на паладий за автокатализатори се очаква да нарасне с 6,2% до 5,47 млн. тройунции – най-високият ръст от 11 г. Всеки автокатализатор съдържа около 4 грама паладий, или 0,13 тройунции.

Паладият се добива главно в Русия и Южна Африка и обикновено се среща в руди на други метали от групата на платината. За разкриването на бързо топящите се залежи от паладий, миннодобивните компании копаят все по-надълбоко, като за миналата година цената за добива в Южна Африка е нараснала с 30%, а в Русия - с 13%, се казва в доклад на UBS AG.

Анализаторите предупреждават, че очакваният ръст на цените на суровините може да бъде ограничен, в случай че глобалното възстановяване се забави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още