IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола остава под натиска на свръхпредлагането

Трейдърите следят и нагласите във Фед, тъй като повишаване на лихвените проценти ще оскъпи долара и така петролът ще стане по-скъп в някои други валути

11:03 | 03.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цената на суровия петрол беше под натиск за пореден път във вторник заради глобалното свръхпредлагане и опасенията, че доларът ще поскъпне, когато Федералният резерв вдигне лихвените проценти, съобщи Ройтерс.

Американският суров петрол WTI се търгува с едва 3 цента повишение до 46,17 долара за барел, след като предишната сесия записа спад заради данни за високи резерви в САЩ.

Европейският бенчмарк Брент записва понижение от 8 цента до 48,71 долара за барел под натиска от страна на високия добив в Русия и слабите макроикономически данни от Китай.

„Цената на суровия петрол остава под натиска на пренасищането и на забавеното търсене от Китай. Руският добив счупи постсъветски рекорд през октомври за четвърти път тази година. Новините от Иран също допълват негативната ситуация“, казват от австралийската банка ANZ.

Междувременно производителите от Персийския залив отлагат рутинните процеси по поддръжката на петролните полета за следващата година, за да държат добива висок и да намалят разходите, тъй като прогнозата е, че и през 2016 г. цените ще се задържат ниски.

Очакваният спад в добива САЩ в резултат на ниските цени е малко вероятно да е достатъчен, за да повлияе значително на свръхпредлагането, което може да остане средно над 1 милиона барела на ден през 2015 г.

„При по-лошия сценарий прогнозата ни е, че добивът в САЩ ще намалее с 35 хил. барела на ден през 2016 г. при настоящия брой на нефтените полета“, смятат от инвестиционната банка Goldman Sachs.

Резервите от суров петрол в САЩ са нараснали с 2,7 милиона барела миналата седмица, което е шеста поредна седмица ръст, сочи проучване на агенция Ройтерс. Американският петролен институт предстои да публикува свои данни за запасите по-късно във вторник.

Същевременно трейдърите следят нагласите във Фед, тъй като повишаване на лихвените проценти ще оскъпи долара и така петролът ще стане по-скъп в някои други валути.

Всичко за цената на петрола четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още