Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Цената на петрола пое надолу след споразумението за увеличаване на добива*

Първоначално ОПЕК+ ще добива допълнителни 400 хил. барела на ден от август

Цената на петрола пое надолу след споразумението за увеличаване на добива*

Снимка: Bloomberg

Цената на петрола се понижи, след като ОПЕК постигна споразумение за увеличаване на производството до 2022 г., разрешавайки остър вътрешен спор, който разклати алианса, съобщи Bloomberg.

Фючърсите върху сорта Брент поевтиняват с 0,91% до 72,92 долара за барел, докато тези върху американския лек суров петрол понижават цената си с 1,05% до 70,81 долара за барел.*

Страните от групата ОПЕК+, която включва и Русия, ще получат по-високи производствени базови линии -  победа за Абу Даби, която заплаши да осуети сделката в началото на този месец.

Резултатът от дълго отлаганата среща трябва да доведе до по-висок добив на петрол от страните членки през идните месеци, след като цените на петрола нараснаха до най-високото си ниво от три години насам и заплашиха да попречат на възстановяването на икономиката след пандемията от COVID-19.

Първоначално ОПЕК+ ще добива допълнителни 400 хил. барела дневно всеки месец от август, увеличавайки добива с общо около 2 млн. барела дневно до края на годината. Повишаването на месечния добив ще продължи догодина, като ОПЕК+ съобщи, че удължава сделката до декември 2022 г. спрямо април 2022 г.

Пактът, обявен през уикенда, дава на търговците по-добра представа за това колко бързо картелът ще възстанови на пазара добив от около 5,8 милиона барела на ден, които все още задържа, след като направи сериозни съкращения миналата година в началните етапи на пандемията.

След като скочи с 45% през първото полугодие, цената на Брента стана доста волатилна този месец. Бурните спорове в ОПЕК + породиха объркване сред инвеститорите относно плановете на групата за добив точно когато разпространението на делта варианта породи безпокойство относно потенциалното въздействие на новите огнища върху търсенето. В същото време запазите от суров петрол се свиват, като Международната агенция по енергетика предупреди, че са необходими допълнителни барели, за да не се стигне до недостиг на пазара.

Въпреки че споразумението на ОПЕК + обхваща период от повече от година и увеличава производството с милиони барели, сделката остава гъвкава. Алиансът ще продължи да провежда разговори всеки месец от септември, като ще извърши и преглед на пазара през декември. Следващата среща на петролния картел е на 1 септември.

*Информацията е актуална към 09:30 часа българско време

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Петролът се насочва към седмично поскъпване от около 4% въпреки моментния спад*