IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола продължава да расте

Политическата криза в Египет е ключов момент и не бихме се изненадали, ако видим още по-голямо увеличение, коментират анализатори

09:59 | 04.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цената на петрола продължава да расте

Фючърсите върху американския суров петрол продължават възходящия си тренд в електронната търговия в четвъртък на фона на политическите размирици в Египет, пише MarketWatch. Цената на суровия петрол с доставка през август се покачва с 1,69% до 101,28 долара за барел.

Малко след края на търговията на Нюйоркската борса в сряда египетската армия оповести, че президентът на страната Мохамед Морси е свален от поста му. Главнокомандващият египетските въоръжени сили генерал Абдел Фатах ас Сиси пък обяви, че отменя въведената от досегашния президент конституция и назначава председателя на конституционния съд за временен държавен глава.

Непосредствено след оповестяването на новината цената на петрола скочи с 1,64 долара до 101,24 долара за барел. По време на вчерашната търговия суровината постигна най-високата си стойност от май 2012 г., след като нежеланието на египетския президент да се оттегли от поста си засили опасенията за петролния сектор в Близкия изток. Египет не е от групата на традиционните износители на петрол, но е ключов транзитен център за суровината.

"Всеки е наясно колко може да се повиши цената на петрола, когато избухва криза в Близкия изток", заявиха експертите от Lido Isle Advisors в сряда, след като петролните фючърси отново скочиха над 100 долара за барел. "Вярваме, че това е ключов момент за цената на петрола и не бихме се изненадали, ако видим още по-голям скок оттук нататък. Краткосрочната ни прогноза е в рамките на 103,40 долара за барел", допълниха анализаторите.

Търговията на Нюйоркската фондова борса ще бъде затворена в четвъртък. Днес в САЩ честват националния си празник - Денят на независимостта, като се очаква пазарите да отворят отново в петък.

За разлика от суровия петрол, фючърсите върху търгувания на Лондонската борса сорт брент с доставка през август поевтиняват с 0,20 на сто до 105,52 долара за барел. В сряда стойността на енергийния продукт се покачи с 1,76, или 1,7%.

Американският президент Барак Обама заяви в сряда, че е "дълбоко загрижен" за военния преврат в Египет. Той обяви, че САЩ ще направят всичко възможно да помогнат на африканската страна в битката ѝ с политическата криза.

Цените на петрола в сряда също се повишиха, след като Службата за енергийна информация (EIA) оповести спад в доставките на суровината с 10,3 млн. барела за седмицата до 28 юни. Анкетираните от Platts анализатори очакваха понижение от около 3 млн. барела.

Докладът на EIA обяви също така, че седмичните доставки на бензин и дестилатни горива също са се понижили, докато експертите очакваха ръст.

При търговията с други енергийни продукти в четвъртък бензиновите фючърси с доставка през август се търгуват без изменение на цена от 2,84 долара за галон, докато стойността на дизела с доставка през август е нагоре с 1 цент, или 0,4%, до 2,94 долара за галон.

Цената на природния газ с доставка през август от своя страна се понижава с по-малко от 1 цент до 3,686 долара за 1 млн. BTU (британски термични единици).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още