IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола се готви за второ поредно седмично понижение*

„Черното злато“ отбелязва в четвъртък лек спад в края на седмица със силна волатилност

10:23 | 13.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цената на суровия петрол отбелязва лек спад в петък след силната волатилност по-рано тази седмица, която по всяка вероятност ще стане и причина водещите бенчмаркове и тази седмица да отчетат загуба, съобщава Ройтерс.

Цената на суровия петрол Брент се понижава с 0,27 цента (0,38%) до 74,17 долара за барел малко преди 10 ч. българско време. В края на американската търговия в четвъртък международният бенчмарк поскъпна до 74,23 долара за барел, но въпреки това се готви за седмичен спад от 4%.

Американският сорт WTI поевтинява по-леко (-0,16%) до 70,22 долара за барел, след като по-рано през сесията отбеляза слаб ръст. Тук за седмицата поевтиняването се очаква да е над 4%.

Последната седмица бе силно волатилна за петрола, който загуби голяма част от стойността си в сряда, когато търговците бяха фокусирани върху връщането на либийското „черно злато“ на пазара и новите страхове около търговската война между САЩ и Китай.

В четвъртък обаче предупреждение за свиването на резервите от Международната агенция по енергетика (МАЕ) отново повиши силно цената на сорта Брент, спомагайки за възстановяване на част от загубите.

Агенцията предупреди, че световните резерви може да се окажат на предела си заради свиването на производството в няколко страни.

„Увеличената продукция в страните от Близкия изток и Русия, макар и да е приветствана, идва за сметка на подсигуряването на световния свободен капацитет, който може да е обтегнат до предела си“, заявиха в месечния си доклад от базираната в Париж МАЕ.

„Тази уязвимост в момента подкопава цените на петрола и изглежда, че ще продължи да го прави“, посочиха още от агенцията.

В същото време вноса на Китай от суров петрол отбелязва спад за втори пореден месец през юни, тъй като свиването на маржовете и несигурните цени принудиха някои независими рафинерии да ограничат покупките си, показват официални данни.

Доларовият индекс отбелязва повишение от 0,25% до 94,82 пункта.

* Информацията е актуална към 9:45 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още