IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола се насочва към пети пореден месец на ръстове*

В петък и двата основни сорта поевтиняват с по 0,5-0,7%

10:02 | 30.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се понижава в петък, поемайки си дъх, след като достигна шестседмичен връх на фона на преобладаващото икономическо възстановяване и добрите прогнози за търсене през лятото. Движението надолу е факт на фона на по-обширно поевтиняване при акциите и суровините.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент изтриват 0,5% от стойността си до 67,72 долара за барел. Тези върху американския сорт West Texas Intermediate пък отписват от цената си 0,7% до 64,59 долара за барел.

За април Брент се очаква да поскъпне с около 8%, а при WTI ръстът се очаква да е от порядъка на 10%, съобщава Ройтерс. Повишението за месеца ще е петото поредно от общо шест. Международното търсене почти успя да се върне към предпандемичните си нива на фона на подкрепата от фискални стимули и запазването на политиката за намален добив на ОПЕК и съюзници.

Кампаниите по имунизиране също връщат на хората увереността да пътуват, което на свой ред стимулира и търсенето.

Няколко американски града постепенно излизат от блокади и също спомагат за увеличаване на потреблението на петрол и петролни продукти в началото на ключовия летен „сезон на шофирането“, посочват анализатори на ANZ.

В същото време продажбите на горива по британските пътища са почти на нивата си от предходната година.

Предстоящия Ден на труда в Китай също се очаква да стимулира търсенето във втория по големина потребител на петрол в света.

„Този подновен оптимизъм засенчва препятствията в Индия, където втората вълна на зараза с COVID-19 води до въвеждането на нови ограничения на пътуванията“, посочват от ANZ.

Втората по брой население държава в света се намира в тежка здравна криза, като в четвъртък броят на случаите на коронавирус там достигнаха 18 млн.

В петък проучване на активността в частния сектор показа, че японската заводска активност се е увеличила през април с най-бърз темп от началото на 2018 г., въпреки че новите ограничения заради коронавируса в страната помрачават цялостната икономическа прогноза.

*Информацията е актуална към 9:30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още