IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола се понижава леко заради притесненията за свиващо се търсене*

„Черното злато“ се насочва към поредна седмица на понижения - трета поредна за Брента и седма - за американския петрол

10:40 | 17.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на петрола отбелязва леко понижение в петък сутрин, на фона на нарастващите притеснения за забавяне на икономическия ръст, който може да доведе и до свиване на търсенето, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху лекия суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поевтинява минимално с 0,06% до 65,42 долара за барел.

При международния бенчмарк Брент спадът е от 0,13% до 71,34 долара за барел.

Златото също е на червена територия със загуба от 0,20% до 1181,60 долара за тройунция.

Брентът се очертава да отбележи поевтиняване от 2% през тази седмица – трето поредно седмично понижение. Американският петрол пък се готви за седма седмица на спад, с обезценяване от над 3%.

Според данни, публикувани в сряда, американските резерви „черно злато“ нарастват, което разпали страховете за бъдещото търсене на гориво. В същото време петролът е под напрежение и заради по-обширната разпродажба на суровини и от продължаващата турска валутна криза.

„Инвеститорите остават нащрек, като изненадващия ръст на американските резерви от сряда все още е пресен в съзнанията им“, посочват от австралийската банка ANZ.

Търговското напрежение между Китай и САЩ продължава, след като двете държави си наложиха няколко кръга реципрочни търговски мита, заплашвайки да продължат с налозите, които биха могли да нанесат силен удар по глобалния икономически растеж.

В същото време кризата, която обхвана турската лира, разтресе развиващите се пазари и отекна в търговията с акции, облигации и суровини.

Според данните от сряда американското производство е нараснало със 100 000 барела дневно през седмицата до 10 август, с което дневната бройка се увеличава до 10,9 млн. барела. В същото време американските резерви са скочили с 6,8 млн. барела до 414,19 млн. баела, съобщиха по-рано американските власти.

Заедно с това търсенето в Азия показва признаци на забавяне, тъй като търговските спорове и по-силния долар дръпнаха надолу икономиките на някои от най-големите купувачи на петрол.

*Информацията е актуална към 9:40 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още