IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола се стабилизира след най-големия спад от март*

Фючърсите в Лондон се търгуват близо до 69 долара за барел, след като в понеделник се понижиха с 6,8%

09:49 | 20.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се стабилизират, след като тази на сорта Брент се срина до осемседмично дъно на фона на засилването на случаите на заразени с Covid-19, което породи опасения относно краткосрочните перспективи за търсенето, съобщава Bloomberg.

Фючърсите в Лондон се търгуват близо до 69 долара за барел, след като в понеделник се понижиха с 6,8%, което беше най-големият спад от март насам. Бързо разпространяващият се делта вариант на коронавируса доведе до подновяване на ограниченията в някои части на Азия и Европа.

По-силният долар също натежа върху суровия петрол, правейки суровините в американската валута по-малко привлекателни за инвеститорите.

Фючърсите върху американския лек суров петрол (WTI) поскъпват с 1,1% до малко над 67 долара за барел.*

До този момент годината беше силна за петрола, като цената му се повиши през седем от последните осем месеца, след като световната икономика започна да се възстановява от пандемията. Спасената сделка от ОПЕК + намали несигурността на пазара, но последните случаи на заразени с коронавирус напомниха, че възстановяването все още е неравномерно.

САЩ предупредиха гражданите си да не пътуват до Великобритания и Индонезия на фона на нарастването на броя на заразените в двете страни. Най-голямата икономика в Югоизточна Азия е надминала Индия по нови ежедневни случаи, превръщайки се в нов епицентър на вируса в Азия, докато няколко от съседите й също регистрират скок на случаите.

Въпреки че пазарът на петрол изпитва известни затруднения, очаква се допълнително затягане, което ще повиши цените отново. ОПЕК + постигна споразумение да продължи да увеличава постепенно производството, блокирано по време на пандемията, но анализаторите на пазара предупреждават, че увеличенията не са достатъчни, за да запълнят задаващия се недостиг в предлагането.

петрол петрол

*Информацията е актуална към 09:30 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още