IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола се задържа над 50 долара за барел

Динамиката е фона на несигурност за готовността на Русия да се присъедини към инициативата на ОПЕК за понижаване на добива

09:55 | 12.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на петрола се задържа над 50 долара за барел на фона на несигурност за готовността на Русия да се присъедини към инициативата на ОПЕК за понижаване на добива, съобщава Bloomberg.

Фючърсите върху суровината остават без особена промяна в сряда, след като предната сесия записаха спад от около 1,1%.

Американският лек суров петрол WTI поскъпва с 0,30% до 50,94 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент – с 0,42% до 52,63 долара за барел към 9:40 часа българско време.

От руския енергиен гигант Роснефт оспориха необходимостта от понижение на добива, съобщи Ройтерс, след като в понеделник президентът Владимир Путин заяви, че страната му ще подкрепи идеята на ОПЕК. От Кремъл коментираха, че изказването на Игор Сечин, който е главен изпълнителен директор на Роснефт, не противоречи на позицията на Путин за договорката в петролния картел.

В понеделник петролът поскъпна до едногодишен връх, след като от Саудитска Арабия изразиха оптимизъм за сделката, а от Русия сигнализираха, че я подкрепят.

Генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо заяви, че по-голямата част от споразумението е вече уточнена, а страни като Русия, Азербайджан, Алжир и Венецуела ще имат още срещи, „за да си сравнят записките“. Отделните квоти, с които всяка държава ще понижи добива, ще бъдат определени на официалната среща на група във Виена в края на ноември.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още