IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на пшеницата продължава да пада

Въпреки повишените напоследък цени на горивата борсовата им търговия запазва обичайните си обеми

18:14 | 11.03.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
Цената на пшеницата продължава да пада

Започналото от края на февруари понижение на цените на пшеницата у нас и на международните пазари продължава, макар и с колебания. Причината продължава да бъде размириците в северноафриканските страни Египет, Либия и Тунис.

Тези страни през последните години купуват общо около една трета от световния износ на жито. Напоследък обаче от този регион почти не правят покупки заради размириците там, което намалява търсенето на жито на световните пазари и цената му пада.

През тази седмица на Софийска стокова борса (ССБ) бяха предложени за продажба 1000 т хлебна пшеница първо качество при цена 500 лв./т. Приблизително при такава цена в края на февруари имаше оферти за продажба на хлебна пшеница второ качество, която е масовия вид хлебно зърно. Това е първата от началото на годината борсова оферта за първокачествена пшеница и засега насрещни оферти няма.

Същевременно се предлага покупка на обикновена хлебна пшеница за 410 лв./т*. По данни на търговци тази цена е почти колкото средната цена на едро в момента в страната, т.е. за последните две седмици спадът на цените на зърното е с около 20-30 лв./т. Но не трябва да се забравя, че към средата на февруари житото беше почти удвоило цената си на годишна база.

През седмицата е предложена и оферта за покупка на царевица при цена от 400 лв./т, която е около средната в момента в страната, но засега предложения за покупка няма.

Предлага се за продажба и над 100 т палмово масло внос от Индонезия при цена от 3800 лв./т. Пазарни наблюдатели коментираха, че ако цените на слънчогледовото олио у нас продължават да растат, то хората с оскъдни доходи може да прибегнат до покупката на подобни по-евтини масла.

Въпреки повишените напоследък цени на горивата борсовата им търговия запазва обичайните си обеми за зимния период. През седмицата на ССБ бяха сключени сделки на едро за покупка на горива при цени: за бензин А98 Н – 2175 лв./1000 л, за бензин А95 Н – 2025 лв./1000 л, за дизелово гориво – 2100 лв./1000 л, за нафта за отопление – 1617 лв./1000 л, за газ пропан-бутан – 1033 лв./1000 л, за газьол – 2078-2097 лв./1000 л.

Към днешна дата спрямо седмица по-рано цените на зърното на големите стокови борси в Европа и САЩ отбелязват спад с по няколко процента. Актуалните котировки (преизчислени в лева) на пшеницата и царевицата в Будапеща са съответно 354 лв./т и 408 лв./т, а на маслодайния слънчоглед – 895 лв./т.

Актуалната цена на суровото олио в Ротердам е 1420 долара/т, а на захарта в Лондон – 728 долара/т.
Към тази сутрин пшеницата и царевицата на борсата в Чикаго са с котировки съответно 262 долара/т и 266 долара/т.
 

*Посочените цени в лева са без включен ДДС

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 2
bigiadri
преди 13 години
Цените ще падат, защото хамбарите трябва да се изпразват за новата реколта! Те бяха умишлено вдигнати заради картелни споразумения ,предполагам с цел да сьздадат проблеми на правителството с недоволство на хората.Това беше реакция от засегнати икономически интереси.Правителството трябва само да не променя квотите за износ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
proizvoditel
преди 13 години
е как каква - още надолу - какво общо има Северна Африка! Балона се пука!Населението на ПЛАНЕТАТА било Много и нема храна! Та за две години ли нарастна това население! Храните поскъпнаха ДВОЙНО и ТРОЙНО!БАЛОН!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 5
soti123
преди 13 години
Когато започнат да купуват каква ли ще е цената.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
fortiss
преди 13 години
Причините не са точно описани!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
proizvoditel
преди 13 години
Защо ли си мисля че царевицата е с по-ниски цени от пшеницата!И как така спрели да купуват страните от Северна Африка - има размирици и те вече не ядат! Смешна логика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още