IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на захарта скочи до 30-годишен връх

Циклонът в Австралия вероятно ще се отрази доста тежко на производството на захар в страната

20:38 | 02.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на захарта скочи до 30-годишен връх

Суровата захар поскъпна до най-високото си ниво за последните 30 години, като на борсата в Ню Йорк котировките на суровината скочиха с 5,1 на сто до 36 цента за паунд. Като основна причина за това пазарните анализатори посочват очакванията за спад на в предлагането на захар през следващите месеци.

Новата заплаха пред реколтата от захар дойде от циклона в Австралия. След мащабните наводнения в страната това е поредният удар върху производството в страната, коментира анализаторът Дарън Нюсъм от Telvent DTN за MarketWatch.

Като цяло, суровините поскъпват значително тази седмица, което се дължи основно на отстъплението на щатския долар, допълва специалистът.

По-рано тази седмица от международната организация на производителите на захар коментираха, че заради неблагоприятни метеорологични условия едва ли ще се стигне до изпълнение на прогнозата за леко увеличение на предлагането.

На Австралия се падат около 7 на сто от износа на захар в света, като страната е третият по големина износител след Бразилия и Тайланд. Засегнатият от циклона регион пък произвежда една трета от захарта в Австралия.

Според прогнозите на Австралия тази година добивът ще възлезе на около 3,6 млн. тона захар, което е най-малкото количество за последните 20 години. Миналата година производството възлезе на 4,5 млн. тона.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още