IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на златото достига 7-годишен връх след предупрежденията на Фед

Спот цената на благородния метал се търгуват с повишение от близо процент до 1761,52 долара за тройунция

10:02 | 18.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Златото поскъпна до най-високата си стойност за последните седем години, след като от Федералния резерв заявиха, че акциите и цените на активите могат да претърпят значителен удар от пандемията от коронавирус. Предупреждение имаше и че икономическото възстановяване може да продължи до края на следващата година, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Търговските недвижими имоти могат да бъдат сред най-тежко засегнатите, ако здравната криза се задълбочи, посочва централната банка на САЩ в своя доклад за финансова стабилност в петък. Отделно управителят на Фед Джером Пауъл заяви в интервю за CBS, че пълното възстановяване на американската икономика може да продължи през 2021 г. и зависи от създаването на ваксина срещу COVID-19.

Към 9:45 ч. българско време в понеделник спот цената на благородния метал се търгуват с повишение от близо процент до 1761,52 долара за тройунция, което е най-високата му стойност от октомври 2012 г. Фючърсите върху златото поскъпват с 0,8% до 1770,25 долара за тройунция.

Цената на златото е нараснала с 16% от началото на годината, след като разпространението на коронавируса ограничи икономическия растеж, помрачи настроенията на пазарите и подтикна централните банки и правителствата да освободят огромни количества стимули. Златото беше подкрепено и от спекулации, че лихвите в САЩ могат да станат отрицателни.

Ако се приеме, че няма да има втора вълна на коронавирус, Джером Пауъл очаква стабилно възстановяване през втората половина на тази година, като процесът може да продължи до края на следващата. Пауъл не изключва, че предпоставка за това може да бъде ваксина срещу вируса.

„За да може икономиката да се възстанови напълно, хората трябва да имат пълно доверие“, поясни той.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп насърчава разработката на ваксини и се надява такава да има до края на годината. В петък обаче той даде да се разбере, че според него ваксината не е предпоставка за икономическо възстановяване. „Ваксина или никаква ваксина: ние се върнахме назад“, каза той с оглед на рестартирането на икономиката, към което се стреми.

Пауъл каза в интервю за предаването „60 минути“ на CBS, излъчено в неделя вечерта, че предоставянето на повече подкрепа от страна на Конгреса на щатските и местните власти е „нещо, което заслужава внимателен преглед", а също така посочи необходимостта от политики за ограничаване на несъстоятелността на бизнеса и задържането на работниците в техните домове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още