IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на златото достигна 6-седмично дъно

Фючърсите върху благородния метал се търгуват за 1785,95 долара за тройунция, което е дневно понижение от над 4%

17:15 | 17.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на златото достигна шестседмично дъно в четвъртък, след като ден по-рано Федералният резерв ускори очаквания темп за затягане на паричната политика заради оптимизма на пазара на труда и страховете за ускоряващата се инфлация, съобщава Bloomberg.

Благородният метал поевтинява и на фона на поскъпващия долар. Към 16:45 ч. българско време фючърсите върху него се търгуват за 1785,95 долара за тройунция, което е дневно понижение от над 4%.

Поевтиняването се пренесе и при други метали. Цената на среброто и паладия е назад с над 5%, а на платината - с над 4%.

В сряда управителят на централната банка Джером Пауъл посочи, че тя ще започне дискусии за евентуално намаляване на покупката на облигации. Това е първият по-сериозен намек за затягане на паричната политика от Фед, чиито стимули са от решаващо значение за представянето на златото от началото на пандемията.

Тримесечните прогнози на Фед показват, че 13 от 18 централни банкери подкрепят поне едно увеличение на лихвените проценти до края на 2023 г. спрямо седем през март. До края на същата година единадесет служители предвиждат поне две подобни решения. Освен това седем от тях предвиждат това да се случи още през 2022 г., спрямо четирина по-рано.

На този фон очакванията са цената на златото да продължи да пада.

„Имаме отрицателна прогноза, очаквайки златото да падне до 1600 долара за тройунция през следващите 6 до 12 месеца“, посочва Джовани Стауново, анализатор на UBS Group AG. „В даден момент Фед няма да говори само за свиване, но ще го и прилага“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още