IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на златото изпрати миналата седмица с понижение

По-рано през седмицата ценният метал поскъпна над психологическата граница от 1300 долара за тройунция

10:48 | 21.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на златото се отдръпнаха в петък от върховете, достигнати по-рано през седмицата заради политическата несигурност в САЩ. Поскъпване на златото имаше и заради качеството му на актив убежище на фона на терористичните нападения в Испания в четвъртък и петък, посочва Investing.com.

Фючърсите върху златото поевтиняха в петък с 0,16% до 1 290,27 долара на платформата Comex в Ню Йорк. По-рано цената се повиши до 1 306,9 долара, което беше най-високото му ниво от ноември миналата година. 1300 долара е ключова психологическа граница за мнозина инвеститори. 

Цените на ценния метал обърнаха посоката си след новината, че съветникът в Белия дом Стивън Банън напуска поста, което се счете за по-скоро положителен сигнал, що се отнася до прилагането на плановете на президента Доналд Тръмп. Несигурността около икономическите намерения на администрацията и съмненията дали ще има още едно повишение на лихвите от страна на Федералния резерв са факторите, които насърчават търсенето на злато.

За седмицата златото поевтиня с 0,2%.

От началото на годината златото е поскъпнало с около 11% до голяма степен и заради по-слабия долар. По-евтината валута прави метала, деноминиран в долари, по-евтин за притежателите на други валути.

В петък среброто финишира сесията на ниво от 16,98 долара за тройунция, а медта – на ниво от 2,94 долара за паунд. В сряда индустриалният метал поскъпна до най-високото си ниво от ноември 2014 г. заради очакванията, че търсенето в Китай ще продължи да подкрепя цените.

Към 10:30 часа българско време в понеделник златото поскъпва с 0,17% до 1 293,76 долара за тройунция, среброто записва лек ръст до 17,008 долара, а цената на медта се повишава с 0,87% до 2,965 долара за паунд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още