IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на златото се готви за най-големия си месечен спад от 2016 г.

Според анализатори обаче цената започва да се стабилизира около нивото си от 1775 долара

10:55 | 29.06.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на златото е напът да отбележи най-сериозния си месечен спад от над четири години, след като Федералният резерв ускори очаквания темп на повишаване на лихвите. Това изпрати стойността на благородния метал под 1800 долара за тройунция.

Новите рекорди на водещите индекси на Wall Street, както и подсилването на долара също натежаха върху цената. Инвеститорите също така претеглят и новите ограничения на пътуванията в Европа заради новия вариант на коронавируса „Делта“, посочва Bloomberg.

Към 10:10 ч. българско време спот цената на златото се понижава с 0,2% до 1775,07 долара за тройунция.

Благородният метал се стабилизира, докато трейдърите се фокусират върху това кога ще започне спирането на стимулите в подкрепа на икономиката заради коронавирусната криза. На срещата си през юни ръководството на Федералния резерв реши да ускори темпа на затягане на паричната политика, разпалвайки дискусиите за това кога е подходящото време да се оттеглят покупките на активи.

„Златото започва да намира подкрепа тук, на нивото от 1775 долара“, коментира Джон Фийни, мениджър на базирания в Сидни търговец Guardian Gold Australia. „Започваме да виждаме придвижването на инвеститорите обратно към металите при тези по-ниски цени сега, като изглежда, че по-ястребовата промяна у Фед се включва в цената“, допълва той.

Цената на златото се понижава с 6,9% този месец – с най-много от ноември 2016 г. Среброто, златото и паладият също са на червено. Индексът Bloomberg Dollar Spot на свой ред се повишава с 1,9% за юни и се готви да запише най-голямото си месечно увеличение от март 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
michaelis23
преди 2 години
аз па го търгувам и е инвестиционен съвет, около 2024 е дъното, колкот паднало толкоз, след което 11-12г. bull run за суровините нагоре същото като от 2000 до 2012та г. После да нема не чули и не разбрали ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Shadow1
преди 2 години
Никой не знае колко ще струва през 2024 златото, шансовете са да е по-скъпо от сега но само толкова мога да кажа. А за да не пиша поредните общи приказки, мисля в средно срочен план от няколко седмици първо ще стигне 1740$, а след това ще обърне и ще тества 1860. Не го търгувам и това не е инвестиционен съвет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis23
преди 2 години
то тва като беше на 1100 некои си мислеха че ше хои на 700стин ама то зе че свърна на 2000 за по преко. Дан стане и са така 2024г. терца майорна цикъл с дъно и после ена петичка да тресне у бързината, че може и по нагоре зависи от засилката ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още